För ett år sedan, när vi klev in i 2022 med en stark börs i ryggen, var optimismen runt om i världen hög och konsumenterna hade medvind med god ekonomisk utveckling, stark arbetsmarknad och låga räntor. Visst hade inflationen börjat stiga under hösten i framförallt USA och det fanns tendenser till det även i Europa, men många bedömare (inklusive undertecknad) hoppades och trodde att det var av en mer övergående karaktär (transitory).
Jag skrev förvisso att läget är mycket svårbedömt men att vår sammantagna börssyn trots allt var positiv och i enkäten vi skickade ut i början av året kring redaktionsmedlemmarnas gissningar inför 2022 var majoriteten positiva till börsen och trodde på en solid utveckling även 2022, med undantag för kollegan Peter Hedlund som bedömde att börsen skulle falla 10 procent när det visar sig att inflationen inte alls är övergående.
Här får man säga att Peter hade rätt i den bedömningen hittills och inflationen skulle också komma att påverkas starkt av kriget i Ukraina som bröt ut i februari. Centralbankerna har efter många års stimulanser nu också svängt om rejält och börjat strama åt med stigande räntor och minskade obligationsköp vilket inte bara påverkar priset på pengar utan också den allmänna riskaptiten på världens kapitalmarknader.
Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 1-3 den 16 jan
Nu när vi kliver in i 2023 så har vi ett tufft år bakom oss inom framförallt det små- och medelstora börssegmentet där vi på Börsveckan primärt verkar. Jag skrev en krönika om det i det avslutande numret i december, om just skillnaderna mellan utvecklingen för större bolag och de små. På indexnivå har OMXS30 klarat sig ganska väl, men tittar man brett på börsens samtliga bolag så är många mindre bolag ner 30-70 procent vilket också är rationellt med tanke på sämre likviditet, sämre ägarbas, högre operationell risk och ett större beroende till den generella riskviljan där ute för småbolagen.
Tittar man övergripande på börsens värdering sett till OMXS30 så låg p/e-talet på 18,5 för prick ett år sedan där vinsttillväxten väntades landa på +8 procent under 2022. Utfallet ser ut att landa kring +4,5 procent för 2022 (inräknat estimat för kommande Q4-rapporter). Inför 2023 är motsvarande siffror p/e 16 och +8% i vinsttillväxt nu när Nibe har ersatt utköpta Swedish Match i OMXS30 vid årsskiftet. Nibe värderas högre men har också högre tillväxt.
Sammantaget är värderingen ganska normal för OMXS30 men vinsttillväxten tror vi är lite för hög givet de dystra konjunkturutsikterna och sannolikt behöver estimaten justeras ner under våren, framförallt inom traditionell verkstad som står för 30 procent av OMXS30. Här förväntas den aggregerade vinsten för 2023 stiga med 6 procent jämfört med 2022 för de klassiska industribolagen (ABB, Alfa Laval, Atlas Copco, Assa, Sandvik, SKF, Volvo). Med tanke på att många av dessa klarat sig relativt väl under 2022 jämfört med börsen i stort så finns det en del nedsida.
Annars väntas bankerna öka vinsten totalt sett med 12 procent i år, drivet av ett förbättrat räntenetto tack vare stigande marknadsräntor. Bank har också överpresterat index rejält under 2022. Bank + Verkstad står sammantaget för 60 procent av OMXS30 och är således två mycket viktiga sektorer för den svenska börsen.
Börsen är som bekant framåtblickande och man kan diskutera hur mycket elände som är inprisat i kurserna just nu. Fakta är dock att sentimentet är väldigt negativt bland allmänheten i stort och konsumenterna är rekorddeppiga. Företagen är försiktiga och investerare likaså. Att det kommer komma tydliga tecken på inbromsning i ekonomin är ingen överraskning. Att sällanköpsvaror kommer ratas första halvåret när hushållen är klämda är inte heller det något som kommer chocka marknaden. Samtidigt kan faktiskt svaga ekonomiska data medföra att centralbankerna lugnar ner sig lite grann med åtstramningarna vilket skulle ge ett positivt avtryck på börsen. Lite cyniskt kanske, men vi har under 2022 sett att dåliga nyheter är bra nyheter för börsen.
Skulle vi förhoppningsvis också få se ett slags avslut på kriget eller att energipriserna kan dämpas permanent av lägre förbrukning och större utbud nu när hela Europa försöker maximera tillgången och kanske också att inflationen tydligt ”peakat” denna gång, ja då kan börsen faktiskt börja gå starkt. I synnerhet nu när Kina börjar öppna upp sakteligen efter en rejäl covid-våg igen.
Och det är som man alltid säger, när alla är deppiga och negativa så ska man köpa och vice versa. En klyscha ja, men jag tror ändå att vi är mitt i stormen just nu och jag har svårt att tro att det kommer bli så mycket värre än såhär. Svarta svanar kan dock alltid dyka upp. Det är omöjligt att förutspå och det bästa man kan göra för att skydda portföljen mot stora smällar är att diversifiera, jobba hårt med fundamental analys, försöka förstå affärsmodellerna och göra konservativa beräkningar vad gäller prognoser samt följa bolagens utveckling noga.
Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 1-3 den 16 jan
Att sia om börsen är svårt och inget vi lägger särskilt stor vikt vid. Vi fokuserar på bolagens utveckling och på att försöka hitta köpvärda sådana som också ska kunna klara av sämre tider utan att för den delen äventyra hela affärsmodellen eller bolagets existens. Det är på detta sätt man kan ha en slags ”edge”, i synnerhet på de mindre listorna, och vi kommer göra vårt yttersta för att presentera bra aktietips för Er läsare.
Vi börjar året traditionsenligt med att lansera en ny Utdelningsportfölj. Vi utvärderar samtidigt fjolårets portfölj där vi ser att avkastningen varit lite bättre än index trots ett tufft år för många utdelningsbolag. Nu gör vi en grundlig screening av de bästa utdelningsbolagen för stunden där vi sätter extra stort fokus på starka balansräkningar, en motståndskraftig affärsmodell och solida kassaflöden.
Välkomna till ett nytt börsår med oss på Börsveckan!