Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.
För ett halvår sedan tyckte vi att det var dags att ta en paus i verkstadssektorns kvalitetsbolag nummer ett, Atlas Copco. Sedan dess har analytikernas vinstprognoser kommit ned en del, och aktien betydligt mer.
Skälet är naturligtvis den kärvare ekonomiska utvecklingen i många tillväxtekonomier som den kinesiska och de negativa effekter det för med sig på råvarupriserna. Fallande priser på metaller och olja gör att bolagets kunder tvekar att investera. Affärsområdena Kompressorteknik och Gruv- och bergbrytningsteknik står för ungefär 70 procent av koncernens intäkter.
Atlas Copcos A-aktie har sedan slutet av april fallit drygt 30 procent. Aktien tog kopiöst med stryk efter årets första kvartalsrapport där just effekterna av uppskjutna investeringar i kundleden märktes tydligt.
Årets andra kvartalsrapport blev däremot lite ljusare än den första. Omsättning och resultat var i linje med analytikernas prognoser men orderingången överraskade på den positiva sidan.
Visserligen stod valutaeffekter för 12 procentenheter av den totala ordertillväxten på 14 procent i kvartalet, och visserligen var orderingången svag i Asien, men orderingången i Europa ökade 10 procent i lokala valutor. Det var den bästa organiska ordertillväxten på flera år.
Så även om det ser lite brunt ut i andra delar av världen vittnade bolaget om att det äntligen börjar röra på sig i Europa, åtminstone tillräckligt mycket för att balansera övriga svagheter.
Efter att den andra kvartalsrapporten presenterades i mitten av juli har det som bekant hänt lite mer på marknaderna. Förnyad börsoro, fallande olje- och metallpriser samt ökad skepsis mot den kinesiska tillväxten har tillsammans bidragit till en magnifik press på råvarurelaterade företag på Stockholmsbörsen.
Lägg därtill att den tidigare så orkeslösa kronan plötsligt visat tendenser till en smula styrka.
Om vi återvänder till vår förra analys av bolaget från i början av året så konstaterade vi då att vi hade en stor osäkerhet kring efterfrågan på främst gruvutrustning och större kompressorer. Vid den tidpunkten låg snittprognosen för omsättningen i SME Direkts sammanställning på att årets tillväxt nästan skulle nå 10 procent. Rörelsemarginalen väntas vid tidpunkten stärkas till 19,7 procent och vinsten per aktie hamna på 12,22 kronor.
Sedan dess har analytikerna dragit upp tillväxtprognosen en smula (tacka den svaga kronan för det) men justerat ned lönsamhetsantagandet till 19,4 procents rörelsemarginal vilket på nedersta raden resulterar i en vinst på 11,95 kronor per aktie.
För nästa år har prognosen på rörelsemarginalen sänkts till 20,1 procent (20,3 procent för ett halvår sedan) och på vinsten till 13,02 kronor (13,37).
Nu närmar vi oss poängen. Trots nedjusteringarna väntas årets vinst fortfarande öka med 20 procent jämfört med 2014 och för nästa och nästnästa år väntas en årlig vinsttillväxt på 8-9 procent. Då ingår inga förvärv i prognoserna. Den som följt Atlas Copco ett tag vet att det kan bli mycket av den varan och att det brukar tas emot med öppna famnen när de presenteras.
Efter kursfallet senaste tiden handlas aktien till 17 gånger årets vinstprognos och under 16 gånger nästa års. I början av februari låg värderingen på dryga 20 respektive 18.
Så även om vinstprognoserna har justerats ned i år och även om den samlade marknadsbilden inte ser mycket bättre ut nu än vad den gjorde efter årsskiftet, så har aktien backat så pass att den – givet prognoserna – åter ser attraktiv ut.
Vi tror inte att oron kring Kinas ekonomi och den globala efterfrågan på råvaror kommer att försvinna i brådrasket. Men vi tror inte heller att Atlas Copco står och faller med den utvecklingen.
På dagens kursnivå ser vi en god relation mellan risk och möjlig avkastning och med en långsiktig horisont är det dags att byta fot i aktien. Vi höjer vår rekommendation till köp.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Atlas Copco A | Köp | 209,70 | - |