Med bara en månad kvar till valet skärper Placera den politiska bevakningen och presenterar en temasida för nyheter och analyser som hör valet till.
Söndagen den 14 september går Sverige till riksdagsval, landstingsval och kommunalval. För första gången hålls valet den andra söndagen i september, och inte som tidigare den tredje söndagen.
Förändringen klubbades i samband med grundlagsreformen 2010 och motivet var att den regering som tillträder ska få ytterligare tid på sig att presentera sin budgetproposition inför Riksdagen.
Visste du att:
Regeringen Reinfeldt har snart suttit två mandatperioder eller åtta år vid makten. Det kan jämföras med företrädaren Göran Persson som verkade som statsminister i drygt elva år.
Under den första mandatperioden (2006-2010) var alliansen i majoritet i Riksdagen, den första majoritetsregeringen sedan Centerledaren Torbjörn Fälldins andra regeringsperiod 1979-1981. Under innevarande mandatperiod (2010-2014) har det varit en minoritetsregeringen med stöd av 173 av de totalt 349 platserna i kammaren.
Oppositionsledaren Stefan Löfvén har varit ordförande för Socialdemokraterna sedan januari 2012. Han sitter inte i Riksdagen.
Valdeltagandet i det förra riksdagsvalet uppgick till 84,63 procent, jämfört med 81,99 procent i riksdagsvalet 2006.
Enligt Valmyndigheten finns det 40 partibeteckningar registrerade för val till riksdagen (och därmed samtliga val), 44 partibeteckningar registrerade för val till landstingsfullmäktige (och därmed samtliga kommunval i länet) samt 187 partibeteckningar enbart registrerade för val till kommunfullmäktige.
Vid valet den 14 september avser gula valsedlar för val till riksdagen, vita valsedlar till kommunfullmäktige och blå valsedlar landstingsfullmäktige.
Så kallad blankröstning, det vill säga att lämna in en tom valsedel utan partinamn, räknas som en ogiltig röst. Antalet blanka röster uppgick till 65 938 stycken i det förra riksdagsvalet, en kraftig minksning från fyra år tidigare då de uppgick till 96 922 stycken.
Förtidsröstningen pågår 27 augusti-14 september. På valdagen ska minst en röstningslokal per kommun vara öppen. Den som ångrar sin förtidsröst kan byta åsikt genom att gå och rösta i sin vallokal på valdagen.
Fredagen den 15 augusti bestäms din rösträtt inför valen. Rösträtten baseras på uppgifterna om adress, ålder och medborgarskap i Skatteverkets folkbokföringsregister, uppger Valmyndigheten. Det är Skatteverkets uppgifter den 15 augusti som avgör vilka val du har rösträtt till och vilket valdistrikt du tillhör. Det innebär att ändrat medborgarskap eller flytt efter det datumet inte påverkar din rösträtt.
Röstkortet skickas med post till den som har rösträtt och kommer enligt Valmyndigheten cirka tre veckor före valdagen. På röstkortet står det vilka val du har rösträtt i och vilket valdistrikt du tillhör.