TYSKLAND
MIGRATION OCH EKONOMI AVGÖR VALET - BEDÖMARE (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Migration och ekonomi är frågorna som kommer att avgöra det tyska valet den 23 februari. Störst sannolikhet är en stor koalition mellan CDU/CSU och SPD med CDU-ledaren Friedrich Merz som ny kansler, men förhandlingarna väntas bli hårda. Om det inte blir en stor koalition kan vad som helst hända.
Det sade Martin Kessler, politisk redaktör på Rheinische Post, vid en digital pressträff på onsdagen, anordnad av Tysk-Svenska Handelskammaren.
Enligt honom är det intressanta tider nu, men också lite skrämmande.
Inte mycket har hänt i opinionen de senaste veckorna, utan de konservativa unionspartierna samlar fortsatt runt 30 procent av stödet, med socialdemokraterna SPD på 15-16 procent, De gröna kring 12 procent och liberala FDP runt 4 procent.
Vänsterpartiet Die Linke ligger runt 6 procent och det nya vänsterpartiet BSW runt 4-5 procent. Ytterhögerpartiet AfD samlar runt 21 procent i de senaste mätningarna.
Kessler var överraskad över att Merz beslut att förlita sig på stöd från AfD för att anta en migrationsmotion i förbundsdagen inte lett till minskat opinionsstöd för CDU och ökat för AfD.
Kessler konstaterade att migrationen är en stor fråga för både CDU och AfD och att människor är väldigt upprörda bland annat över en knivattack förra månaden av en psykiskt sjuk asylsökande som dödade ett tvåårigt barn och en förbipasserande.
Han tycker att tyskarna varit "lite romantiska" när det gäller migrationen, och istället måste vara öppna, men realistiska.
När det gäller ett eventuellt samarbete mellan CDU/CSU och AfD utesluter Kessler detta på federal nivå, "brandmuren" kommer att hålla i förbundsdagen. Om Tyskland löser migrationsproblemet kommer stödet för AfD kanske att krympa ihop, resonerade han.
Vid sidan av migrationen är ekonomin den viktigaste valfrågan för tyskarna, som deppar över den svaga utvecklingen. Under fjärde kvartalet sjönk Tysklands BNP preliminärt med 0,2 procent jämfört med det närmast föregående kvartalet.
"I dag kan man lita mer på italienska tåg än på tyska", sade han och tillade att detta är en bra illustration på läget.
Martin Kessler noterade att de tyska och svenska ekonomierna liknar varandra, med stort beroende av en exporterande industrisektor men att läget just nu är osäkert på grund av den nya administrationen i USA.
När det gäller den politik som en stor koalition måste enas om tror Martin Kessler att det blir lättast att kompromissa om migrationen och ekonomin (bland annat en reformering av skuldbromsen), medan utrikespolitiken kan bli svårare. Stödet till Ukraina kommer fortsatt att vara stort, men på grund av osäkerheten kring Trump väntas detta hamna lite i bakgrunden. Samtidigt vill CDU stötta mer än SPD.
"För att kunna finansiera ökade försvarsutgifter har Merz bara alternativet att öka upplåningen (och därmed lätta på skuldbromsen)", enligt Kessler.
Han konstaterade att Olaf Scholz som förbundskansler misslyckades med att få till en bra relation med Frankrike och Polen, medan Friedrich Merz är en övertygad europé.
"Detta är en verklig tillgång. Det finns hopp om förändring här med Merz som ny kansler", sade Martin Kessler.
På onsdagen ska AfD-ledaren Alice Weidel träffa Ungerns premiärminister Viktor Orban i Budapest och Martin Kessler ser en oroväckande utveckling för sammanhållningen i EU.
"I Orban har hon en vän. Det är farligt att de formar en europeisk höger, det är ett helt nytt läge nu, inte minst med Trump i Vita huset…Vi har bara en chans om vi har en union av värderingar i EU", enligt Kessler.
Däremot tonar han ned Elon Musks påverkan i AfD, den är främst finansiell, och inte ens i AfD är Musk speciellt populär – "stämningen i Tyskland är väldigt emot honom".
Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt