RÄNTOR/VALUTOR
BRITTISKA RÄNTOR STABILISERADES, PUNDET TAPPADE (Direkt)

2025-01-09 16:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade överlag små rörelser på torsdagen då fokus främst låg på Storbritannien. Där har räntorna rusat i höjden under inledningen av 2025 på grund av oro för att regeringen ska tappa greppet om statsfinanserna.

Räntan på den tioåriga brittiska statsobligationen steg på onsdagen till den högsta nivån sedan 2008 medan 30-åringen var uppe på sin högsta nivå sedan 1998.

Tioårsräntan fortsatte inledningsvis uppåt till 4,83 procent på torsdagen, men vände senare nedåt samtidigt som en tidigare pundförsvagning mot både euro och dollar delvis gröptes ur.

Finansminister Rachel Reeves sade i ett uttalande på onsdagskvällen att regeringens åtagande till de finanspolitiska reglerna inte är förhandlingsbart.

Enligt Martin Weale, före detta ledamot i Bank of Englands direktion, påminner Storbritanniens senaste obligationskris mer om skuldkrisen på 1970-talet, än om Liz Truss mini-budgetfiasko hösten 2022.

Weale tror att Labour-regeringen kan tvingas till åtstramningar för att försäkra marknaderna om att den kommer att ta itu med Storbritanniens ökande skuldbörda, om marknadens förtroende inte förbättras, rapporterar Bloomberg News.

Ränteuppgången hotar också att utplåna finansminister Rachel Reeves buffert på 9,9 miljarder pund mot hennes budgetregler och skapa instabilitet inför den finanspolitiska uppdateringen den 26 mars.

"Vi har inte sett den giftiga kombinationen av ett kraftigt fall för pundet och stigande långräntor sedan 1976. Det ledde till IMF:s nödlån. Än så länge är vi inte där, men det måste vara en av finansministerns mardrömmar", sade Weale.

Då ansökte Storbritannien om ett IMF-lån på 3,9 miljarder dollar efter att stora budget- och handelsunderskott försatt landet i kris. Storbritannien har i dag dubbla underskott igen och har haft det i många år.

Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, noterade i ett kundbrev att den nyvalda Labour-regeringen, som lovade att rädda landet, förbättra finanserna och öka tillväxten, nu står inför sin egen räkning.

"För att uppfylla sina ambitioner behöver den marknadsstöd – en resurs som visar sig svårfångad. Utan det kommer lånekostnaderna att stiga, vilket tvingar fram tuffare val: mer skatter, mindre utgifter och svagare tillväxt. Och inget av det bådar gott för pundet", enligt henne.

Lite bättre nyheter kom från Tyskland där ny statistik visade att både exporten och industriproduktionen ökade mer än väntat i november.

Exporten ökade med 2,1 procent från månaden före, väntat var +2,0 procent. Samtidigt sjönk importen vilket gav ett högre överskott i handelsbalansen än väntat.

Industriproduktionen ökade med 1,5 procent, mot väntade +0,5 procent, men enligt Carsten Brzeski, global chef för makro på ING, kommer återhämtningen tyvärr för sent för att undvika ytterligare ett kvartal med stagnation eller till och med nedgång.

I euroområdet var detaljhandelsförsäljningen lite svagare än väntat i november. Den steg bara 0,1 procent i stället för väntade +0,4 procent. Samtidigt reviderades dock oktoberutfallet upp.

USA-börserna håller stängt på torsdagen för att hedra den tidigare presidenten Jimmy Carter och ingen officiell statistik publiceras, men räntemarknaderna håller öppet (med förkortad handel).

De amerikanska räntorna har sjunkit tillbaka i längre löptider, med den tioåriga statsobligationen 4 punkter ned till 4,66 procent.

Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker, sade att Fed fortfarande är inne på räntesänkarspåret och framtida åtgärder drivs av data. Underlaget för ekonomin är starkt i hög osäkerhet.

Kollegan Susan Collins, Fed-chef i Boston, sade att de nuvarande utsikterna uppmanar till en gradvis och tålmodig hållning till räntesänkningar. Hon stöttade Feds räntesänkning i december, men det var ett jämnt läge.

På valutamarknaden var euron stabil kring 1:03 mot dollarn, som i sin tur tappade till 157:9 mot yenen (158:4).

Kronan blev 2 öre starkare mot både euron och mot dollarn, till 11:49 respektive 11:15, medan svenska räntor slutade ett par punkter lägre.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -