RÄNTOR/VALUTOR
DOLLARINDEX STÄRKS, LÅNGA USA-RÄNTOR STILLA (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna pendlade lite upp och ned efter svensk stängning på tisdagen, men nettorörelserna är små i onsdagens asiatiska handel jämfört med vid svensk stängning dagen före. Dollarindex har stärkts till 108,6.
USA-räntorna, speciellt tioårsräntan, steg rejält på tisdagseftermiddagen efter att såväl ISM tjänste-PMI som JOLTS-data kommit in starkare än väntat.
Steve Miller vid ISM konstaterade att december var den sjätte månaden i rad som den ekonomiska aktiviteten i tjänstesektorn expanderade och att utfallet var det tredje högsta under 2024.
Samtidigt steg prisindex över 60 för första gången sedan i januari, till 64,4 från 58,2 i november.
Capital Economics skrev i ett kundbrev att ISM:s tjänste-PMI återhämtar sig, men att uppgången i priserna var ett bekymmer.
"Återhämtningen i ISM-tjänsteindexet i december kommer att lindra oron för att tjänstesektorn börjar få slut på kraft. Mindre positivt är ökningen av prisindexet till ett nästan tvåårigt högsta på 64,4, från 58,2, ett bekymmer för Fed eftersom det överensstämmer med att PCE-supercore-inflationen förblir 3,5 procent fram till mitten av nästa år", skrev de.
De tillade att "detta tjänar som en bra påminnelse om att Feds kamp mot inflationen inte är över, särskilt när tullar och invandringsbegränsningar är inställda på att återuppta pristrycket".
Goldman Sachs noterade att rapportens sammansättning var blandad, då affärsaktiviteten och orderingången ökade, medan sysselsättningskomponenten minskade. Enkätdeltagare nämnde att en potentiell tullhöjning är ett stort problem för deras branscher.
Wells Fargo konstaterade att JOLTS-rapporten från november erbjöd ytterligare ett trevande tecken på att efterfrågan på arbetskraft har stabiliserats, men tillade att omsättningen fortfarande är dämpad.
Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, sade i en poddcast som spelades in den 9 december men publicerades på tisdagen, att Fed kanske måste hålla sina styrräntor högre under en längre tid för att kväsa inflationen.
Hans kollega Thomas Barkin, Fed-chef i Richmond, sade på tisdagen att USA:s ekonomi är "på ett bra ställe", vilket gör att Fed är i en bra position att svara på ett lämpligt sätt "oavsett hur ekonomin utvecklas".
Tidigt på onsdagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan 2 punkter lägre på 4,29 procent och tioåringen stabil på 4,69 procent.
I eftermiddag publiceras mer jobbstatistik i form av ADP privat sysselsättning för december och veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa.
Dessutom publiceras protokollet från Federal Reserves policymöte den 18/12, klockan 20.00 svensk tid.
I december förutspådde Fed bara två räntesänkningar för 2025, lägre än de fyra man tidigare förutspått. Marknaderna prissätter för närvarande 38 punkter för lättnader i år med den första sänkningen från Fed fullt prissatt för juli.
Australiens KPI-inflation uppgick till 2,3 procent i november, jämfört med 2,1 procent föregående månad, enligt den månatliga KPI-indikatorn från landets statistikbyrå.
Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades 2,2 procent. Utfallet var det högsta sedan i augusti och berodde delvis på timingen för regeringens elrabatter.
Asiatiska börser pekar mestadels nedåt på onsdagen, japanska räntor är upp och yenen fortsatt svag mot dollarn när marknadens förväntningar på räntesänkningar från Fed dämpas.
Yenen, som haft en tuff start på 2025, nuddade vid 158:42 på tisdagen, en nivå som senast sågs i juli när Tokyo intervenerade för att stötta yenen.
På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 158:2 mot yenen, ner från 158:3 vid svensk stängning i går. Euron har samtidigt tappat ytterligare lite till 1:035 mot dollarn, från 1:037.
Kronan har blivit 2 öre svagare mot dollarn, men är stabil mot euron.
På onsdagens europeiska makroschema hittar vi bland annat från Tyskland industriorder och detaljhandel för december, franska hushållens konfidensindikator samt från eurozonen barometerindikatorn och PPI, även dessa för december.
Här hemma riktas blickarna klockan 8.00 mot SCB:s "snabb-KPI" för december.
Protokollet från policymötet den 18 december visade på tendenser till viss splittring i direktionens syn på när det kan bli aktuellt att sänka styrräntan. Inflationsdatan för december (definitiv statistik publiceras den 15 januari) blir en av få riktigt tunga nya datapunkter som Riksbanken kommer att kunna utvärdera med sin nu "mer prövande ansats" innan nästa penningpolitiska möte den 28 januari.
Enligt Infronts prognosenkät väntas KPIF-inflationen ha sjunkit till 1,7 procent i december, från 1,8 procent i november, vilket skulle vara under Riksbankens prognos på 1,8 procent. KPIF-inflationen exklusive energi väntas ha sjunkit från 2,4 till 2,2 procent, vilket skulle vara i linje med Riksbankens prognos.
onsdag kl 6.00 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 11:1075 (11:0921) EUR/USD 1:0350 (1:0366)
EUR/SEK 11:4952 (11:4992) USD/JPY 158:23 (158:30)
Jp obl 2 0,65 (0,64) Jp obl 10 1,17 (1,13)
Ty obl 2 2,20 (2,19) Ty obl 10 2,49 (2,47)
US obl 2 4,29 (4,31) US obl 10 4,69 (4,69)
Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt