GETINGE
SPÅR POSITIV PÅVERKAN PRIS/INFLATION FRÅN 2H 2024 - VD (Direkt)

2024-12-20 10:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Medicinteknikbolaget Getinge har under de senaste åren brottats med inflation, vilket bolaget inte till fullo har kunnat kompensera sig för genom höjda priser. En vändning är dock i sikte.

"Tittar man på utvecklingen de senaste åren så är vi uppe på prishöjningar på 3 procent i år. Det är ungefär så som det var förra året också. Det kompenserar inte hela biten på marginalen men det har kompenserat materialhöjningseffekterna. Vi räknar nu med att från egentligen andra halvåret i år och framåt ska vi ha en positiv påverkan om man tittar på pris kontra inflation", säger vd Mattias Perjos till Nyhetsbyrån Direkt.

Har ni planer på ytterligare prishöjningar?

"Ja, vi kommer fortsätta jobba aktivt med det, absolut. Sen tror jag att det inte blir lika lätt att höja priserna 2025 i och med att kunderna tittar på inflationsdata också. Det blir lite mer motstånd från kunderna, men vi räknar definitivt med att kunna höja priserna nästa år. Kanske inte med fullt 3 procent men med ett par procent i alla fall", svarar Mattias Perjos.

Framförallt under åren 2022 och fram till en del av 2024 har priser för materialkomponenter från hela leverantörsbasen påverkat Getinge ganska mycket. Dessutom har löneinflation på upp till lite över 5 procent påverkat Getinge under de senaste åren. På senare tid har löneinflationen enligt Mattias Perjos legat mellan 4 och 5 procent.

"Nu kan vi se att materialpriserna egentligen har planat ut. Det ökar inte nu utan det är en oförändrad utveckling. Vi börjar kunna se att våra inköpsaktiviteter börjar bära frukt så att vi lyckas få ner kostnaden på vissa områden. På lönesidan har det också stannat av, men det är fortfarande på en högre nivå än det var innan hela den här inflationsvågen började kännas", säger Mattias Perjos.

Inflationen uppges ha slagit rakt över Getinges tre affärsområden Acute Care Therapies, Life Science och Surgical Workflows. För ett av medicinteknikbolagets affärsområden har dock denna påverkan varit större än för de andra två.

"Det affärsområde som har känt mest av det är väl Surgical Workflows och det har mer att göra med att det har varit svårare att höja priserna för att kompensera för dem. Dels är de lite mer materialtunga. Vi har en mer integrerad försörjningskedja och i grunden en lägre bruttovinst. Där slår materialkostnaderna högre. De har lidit mest av det här under två och ett halvt års period nu", säger Mattias Perjos.

Getinges strukturerade arbete med prissättning påbörjades redan 2017 då Mattias Perjos tillträdde sin position som vd för medicinteknikbolaget.

"När jag började var det en accepterad sanning i medicinteknik att marknaden har priserosion", säger Mattias Perjos och kvantifierar pristappet till "1-1,5 procent per år".

När det strukturerade arbetet med prissättningen började ge effekt beskriver Getinges vd hur priserosion kunde vändas till prisökningar.

"För första året hade vi plus 0,7 och sen fick vi upp till över 1 procent i prisförbättring innan pandemin", säger Mattias Perjos.

Med en rad olika produktkategorier inom tre olika affärsområden skiljer det sig för hur snabbt Getinge kan få effekt av sina prisförändringar.

"Om man vill förenkla kan man säga att vi har ungefär en tredjedel av vår portfölj där man kan höja priset inom ett halvår eller så. Vi har en tredjedel som är ungefär kring 1-1,5 år och så har vi en tredjedel som är längre än 1-1,5 år", säger Mattias Perjos.

Sett till andel av omsättningen för helåret 2023 utgjorde affärsområdet Acute Care Therapies 52 procent. Därefter följde Surgical Workflows med 34 procent följt av Life Science som utgjorde resterande 14 procent av omsättningen.


Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Getinge B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -