VOLKSWAGEN
PRESSAD PORSCHE-FAMILJ FÖRORDAR FABRIKSSTÄNGNING - FT (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den pressade storägarfamiljen Porsche-Piëch, fordonskoncernen Volkswagens majoritetsägare, har tagit en hård linje med stöd för planer på att stänga flera Volkswagenfabriker i Tyskland med anledning av att utdelningar nödvändiga för att banta familjens stora skulder kan vara hotade, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor,
Bristerna i framsteg rörande omstrukturering, planer som ursprungligen tillkännagavs i september, har piskat upp oron inom Porsche-Piëch-familjen, som nu överger sin traditionella hållning rörande att med alla till buds stående medel undvika att gå i klinch med Volkswagens mäktiga arbetstagarråd, skriver Financial Times. Enligt källor har familjen under de senaste styrelsemötena "klargjort att man anser det vara nödvändigt att ställa om verksamheten för att säkerställa den långsiktiga konkurrenskraften", skriver tidningen.
Volkswagens ledning har argumenterat för fabriksstängning i Tyskland, de första i historien, med anledning av att bolagets försäljning i Europa minskat kraftigt de senaste åren, då elbilsprognoser kommit på skam och konkurrensen från kinesiska biltillverkare ökat kraftigt. Arbetstagarrådet, som kontrollerar hälften av platserna i styrelsen, har dock lovat att man kommer skydda jobben och total vägran i fråga om fabriksstängning i Tyskland. I stället vill arbetstagarnas representanter i styrelsen att Volkswagen ska genomföra besparingsåtgärder och stödja vinstmarginalerna på kort sikt.
Intensiva förhandlingar pågår nu, men läget verkar vara låst. Två strejker har redan utlysts för att sätta press på ledningen rörande de planerade fabriksstängningarna.
På sin sida har dock arbetstagarna en allierad i form av företrädare för storägaren Niedersachsen, ett av förbundsländerna i Tyskland. Niedersachsen äger 20 procent av rösträtterna, som tenderar falla i den riktning som i största möjliga utsträckning stödjer sysselsättningen.
Porsche-Piëch-familjen tycks enligt Financial Times ha hamnat i en knivig sits finansiellt, som gör att minskade utdelningar från Volkswagen är särskilt bekymmersamma, varför man kan tänkas vara särskilt måna om att det i stället för besparingar görs relevanta strukturåtgärder.
Familjens holdingbolag lånade under 2022 stora summor för att köpa en röstandel på 25 procent av sportbilstillverkaren som bär familjens namn. Därmed återfick familjen kontrollen över Porsche. Planen ska ha varit att minska skuldsättningen och finansiera räntebetalningar för lånet via utdelningar från Porsche och Volkswagen, en strategi som ny visat sig synnerligen riskfylld, enligt Stifel-analytikern Daniel Schwarz.
"De rikaste familjemedlemmar har större delen av sina förmögenheter investerade i bolaget", sade han.
Porsche, som bolag, har samtidigt redan drabbats av krisen hos Volkswagen. Förra veckan varnades det för att turbulensen, och avsaknaden av finansiell planering, kan leda till att innehavet i Volkswagen skrivs ned med upp till 20 miljarder euro, motsvarande nära 40 procent.
Vad avser framtida utdelningspolicy hos Volkswagen finns det nu också en annan risk under uppsegling. I Berlin förbereder sig landets politiker för nyval tidigt nästa år och planen på att skära ned tiotusentals jobb hos Volkswagen har klättrat upp högt på agendan. Det politiska motståndet är tydligt i fråga om Volkswagens fabriksnedläggningsplaner. Förbundskansler Olaf Scholz är en av dem som kritiserat fabriksnedläggningarna, och flera toppolitiker har argumenterat för att fordonstillverkaren borde minska eller helt stoppa utdelning.
Den hittills största konkurrenten om förbundskanslerposten, kristdemokratiska partiet CDU:s ledare Friedrich Merz, har dock inte direkt kritiserat Volkswagens planer utan i stället lyft saken som ett exempel på de utbredda problemen i tysk industri med fokus på att i stället kritisera det nuvarande politiska ramverket i landet och dess skadeverkan på näringslivet.
Joakim Rönning +46 8 5191 7930
Nyhetsbyrån Direkt