RÄNTOR/VALUTOR
RB:S KPIF-PROGNOSFEL ÖKADE SOM VÄNTAT I NOV (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska marknadsräntor noterar endast mindre förändringar i förmiddagens handel på torsdagen, euron handlas samtidigt något högre mot dollarn jämfört med på onsdagseftermiddagen.
Det tioåriga tysk-franska räntegapet minskar något trots att Frankrikes regering på onsdagskvällen avsattes efter en misstroendeförklaring i parlamentet. President Emmanuel Macron ska tala till nationen på torsdag kväll, och han antas nu skynda på arbetet med att utse en ny premiärminister.
Data från Tyskland på morgonen visade att industriorderingången sjönk 1,5 procent i oktober jämfört med november, vilket var något bättre än väntade -2,0 procent. Månadsutfallet för september justerades samtidigt upp till +7,2 procent från tidigare rapporterade +4,2 procent.
Commerzbank påpekar dock i ett kundbrev att orderstatistiken förskönas av stora order, som har liten påverkan på ekonomin på kort sikt.
"Om dessa exkluderas fortsätter orderingången att röra sig sidledes runt en låg nivå, vilket betyder att det ännu inte syns några tecken på en uppgång för tillverkningsindustrin", skriver Commerzbank i ett kundbrev.
I Frankrike sjönk industriproduktionen med 0,1 procent i oktober jämfört med i september, under väntade +0,3 procent. I september sjönk produktionen 0,8 procent.
Klockan 11.00 ska Eurostat redovisa detaljhandeln i euroområdet i oktober.
I Sverige visade SCB:s snabb-KPI att KPIF-inflationen steg till 1,9 procent i november, från 1,5 procent i oktober. Det var i linje med marknadens konsensusprognos men långt över de 0,9 procent som Riksbanken hade räknat med i septemberprognosen.
Exklusive energi steg KPIF-inflationen från 2,1 till 2,4 procent i november, även det i linje med konsensusprognosen men tydligt över Riksbankens prognos på 2,0 procent.
Två veckor före Riksbankens nästa räntebesked har direktionen därmed att beakta att inflationen är väsentligt högre än vad som antogs i den senaste prognosen, och att den svenska ekonomin också är betydligt mindre svag än vad Riksbanken antog i samband med att styrräntan sänktes med 50 punkter i början av november. Men det dämpar inte förväntningarna om att styrräntan kommer att sänkas på nytt den 19 december.
SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist noterade i ett inlägg på X att ett "stort men förväntat inflationsbakslag i november" inte ändrar Riksbankens sänkningsplan, men "det hade varit klokt att avstå 0,50 procentenhetssänkningen förra månaden" (25 punkter hade varit att föredra).
Handelsbankens prognoschef Johan Löf konstaterar att Riksbankens, i historiskt perspektiv, "stora prognosfel" knappast oroar direktionen. KPIF-inflationen är nu tillbaka nära Riksbankens mål tidigare än väntat, och den genomsnittliga inflationen för 2024-2025 kan nu landa betydligt närmare 2 procent än befarat.
"Med inflationen tillbaka där den hör hemma räknar vi med att Riksbankens sänkningsplan på kort sikt förblir intakt och vi räknar med 25-punkterssänkningar i december och januari", skriver han i ett kundbrev.
Den svenska kronan handlas 4,5 öre starkare mot euron jämfört med vid svensk stängning på onsdagen, men kronförstärkningen kom redan på onsdagskvällen – rörelserna efter KPI-statistiken har snarast försvagat kronan marginellt. Svenska räntor stiger samtidigt 1-2 punkter.
USA-räntorna sjönk tydligt efter svensk stängning på onsdagen utan någon tydlig trigger. På torsdagen vänder räntorna något upp i kortare löptider.
Flera Fed-ledamöter, med chefen Jerome Powell i spetsen, talade på torsdagen och lät på marginalen lätt hökaktiga med kommentarer som inte antydde någon brådska med att föra ner styrräntan.
Jerome Powell talade om att USA-ekonomin nu ser starkare ut än vad Fed trodde i september.
"Så den goda nyheten är att vi kan tillåta oss att vara lite mer försiktiga när vi försöker hitta en neutral nivå", sade han.
Goldman Sachs noterar i ett kundbrev att liknande tongångar har hörts i veckan från bland andra Christopher Waller, Albert Musalem och Mary Daly. Banken håller ändå fast vid sin prognos om att Fed kommer att sänka räntan med 25 punkter i december, januari och mars.
"Men de senaste kommentarerna från Fed-ledamöter ökar risken för att FOMC kan bromsa takten tidigare, möjligen redan vid mötena i december eller januari", skriver Goldman Sachs.
Fed-ledamöternas vaga signaler på senare tid kan antyda att fredagens jobbrapport för november kan bli mer avgörande än vanligt för nästa räntebeslut, den 18 december. En rad Fed-ledamöter står också på talarlistan efter att jobbstatistiken publiceras. De kan eventuellt ge en sista guidning innan den tysta perioden före räntemötet inleds på lördagen
Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar handelsbalans för oktober samt veckodata över nyanmälda arbetslösa, båda klockan 14.30.
torsdag kl 9.55 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:9181 (10:9853) EUR/USD 1:0531 (1:0509)
EUR/SEK 11:4989 (11:5431) USD/JPY 150:20 (150:60)
Ty obl 2 1,97 (1,96) Ty obl 10 2,08 (2,08)
US obl 2 4,16 (4,18) US obl 10 4,20 (4,24)
Sv obl 2 1,75 (1,73) Sv obl 10 2,03 (2,02)
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt