SKOG
STORA ENSOS AFFÄR KAN PÅVERKA KONKURRENTER - DANSKE BANK (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stora Ensos försäljning av delar av sitt svenska skogsinnehav kan få stor betydelse även för sektorkollegorna SCA och Holmen. Det virkesavtal som följer med skogsmarken innebär att ingen av dem är aktuell som köpare i affären, men är den framgångsrik kan det få följdeffekter i form av bland annat ett större förtroende för värderingen av de egna skogsinnehaven.
Det säger Oskar Lindström, analytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt i samband med publiceringen av Danske Banks nyhetsbrev Skog och Ekonomi.
I nyhetsbrevet berörs den planerade affären som väntas bli den största i svensk skogssektor på flera år. Stora Enso ska sälja 12 procent av sin skogsmark i Sverige, vilket motsvarar cirka 168.000 hektar. Vilken skogsmark det rör sig om är inte känt men Danske Bank räknar schablonmässigt utifrån Stora Ensos värdering av skogen att det bör motsvara 8,8 miljarder kronor i bokfört värde.
"Triggern till det här är väl att stärka balansräkningen. Försäljningen av den kinesiska anläggningen i Beihai blev inte av och då behöver de få in pengar", säger Oskar Lindström.
En annan faktor är uppfattningen om att skogen värderas för lågt på börsen och att en försäljning därför kan vara ett sätt att realisera det värdet, framhåller han.
"Men jag tycker det intressanta blir om det här visar sig vara en engångshändelse eller om de fortsätter. Vi kan anta att när de efter affären får frågan om de kommer fortsätta sälja skog kommer de lämna dörren öppen, och det lär spä på spekulationen. Jag kan se konsekvenser för SCA och Holmen också", säger Oskar Lindström och fortsätter:
"Deras aktiekurser har i princip stått still sett över fyra år. De gick starkt efter omvärderingen av skogen 2019 och sedan dess har det gått netto sidledes. Frågan är om Stora Ensos försäljning och en eventuell öppning till att sälja mer i framtiden sätter press på de sektorkollegorna och då framför allt SCA", säger han.
Oskar Lindström tror inte att vare sig Holmen eller SCA kommer sälja sin skog, men det kan skapa större press att till exempel återköpa aktier, något Holmen redan gör.
Om Stora Enso får ett bra pris i affären kan det också bidra till att höja förtroendet för den egna värderingen av SCA:s skog, som varit ifrågasatt i blankarrapporter tidigare i år. De fick stor uppmärksamhet i media när de anklagade SCA för bedrägeri, men väckte också frågor om värderingen av skogsinnehavet.
"Det fanns ett legitimt ifrågasättande av skogens värdering. När Billerud sålde sin skog till AMF under 2019 var det en trigger för att revisorer och skogsbolag skulle se att institutionella investerare var beredda att betala samma pris som privata investerare för att köpa skog. Sen följde en period när skogsmarkspriserna på privata marknaden gick upp mycket ända tills räntorna började stiga. Då ifrågasattes det om köpviljan hos institutionella aktörer fanns kvar när räntorna steg", säger han.
Ur det perspektivet skedde en viktig affär i Finland i våras då United Bankers sålde 33.000 hektar till Munich Res investeringsarm MEAG, vilket var en första indikation på att den institutionella marknaden verkar leva.
"Nu kommer den här jättetransaktionen med Stora Enso och om det är så som bolaget kommunicerar att de kommer få ett pris som motsvarar eller överstiger bokfört värde kommer det vara ytterligare indikation på att skog är attraktivt för investerare", säger Oskar Lindström.
Att ett högt pris på Stora Ensos skog skulle medföra någon snabb uppvärdering för SCA och Holmen ser han dock inte som det troliga utfallet.
"Jag tror inte det sker igen, men det kan sätta i gång en kedja med händelser som ökar uppmärksamheten för att institutionella investerare är beredda att betala för skogen", säger han.
Malcolm Winbo +46 8 5191 7934
Nyhetsbyrån Direkt