RÄNTOR/VALUTOR
LÄGRE EUROPARÄNTOR, SVENSK BNP STEG (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna viker åter ned och handlas lägre under fredagsförmiddagen, samtidigt som euron tappat lite mot dollarn.
KPI-inflationen i euroområdet steg till 2,3 procent i november från 2,0 procent i oktober, i linje med förväntningarna. Kärninflationen låg kvar på 2,7 procent, väntat här var 2,8 procent. Noteras kan att tjänsteinflationen sjönk till 3,9 från 4,0 procent.
ECB:s enkät över hushållens inflationsförväntningar visade samtidigt att de vara stabila på 2,1 procent på lång sikt, men steg något på ett år sikt.
ECB har sitt nästa policymöte den 12 december, och väntas sänka räntan med 25 punkter, även om det funnits en viss öppning för 50.
ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade på torsdagen att de bör hålla dörren öppen för en större räntesänkning i december, och för att styrräntan eventuellt kan falla till en nivå som återigen stimulerar tillväxten.
Franska statsobligationer går i linje med de tyska, och den tioåriga spreaden ligger på 83 punkter, i stort oförändrat från torsdagen. Tidigare i veckan var den uppe nära 90 punkter.
Möjligheten att få igenom budgeten har legat som en våt filt ett tag, och Marine Le Pen har gett premiärminister Michel Barnier till måndagen att acceptera budgeteftergifter om hon inte ska försöka avsätta regeringen.
Svenska räntor visar små förändringar, medan kronan netto är lite starkare från torsdagseftermiddagen.
Sveriges BNP steg 0,3 procent under det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal, och steg 0,7 procent i årstakt.
Det var över BNP-indikatorn som pekade mot en oförändrad nivå under kvartalet, och andra kvartalets BNP reviderades samtidigt upp till 0,0 från -0,3 procent.
Ett positivt omslag i lagerinvesteringarna drog upp BNP med 0,6 procentenheter, medan hushållens konsumtion i stort var oförändrad. Exportnettot sänkte BNP med 0,5 procentenheter, främst drivet av ett svagt varunetto.
Oktoberdata visade samtidigt att detaljhandeln ökade med 0,4 procent under månaden, med sällanköpsvaruhandeln upp med 0,6 procent.
Swedbank skrev att BNP-utfallet pekar mot +0,6 procent under helåret 2024, i linje med deras prognos men något lägre än Riksbankens prognos från september på 0,8 procent.
Uppgången drevs av lagerförändringar men noterbart är att bostadsinvesteringarna slutat falla och ökade med 1,4 % jämfört med föregående kvartal, vilket är den första uppgången sedan första kvartalet 2022.
Den inhemska efterfrågan förblev svag, men köpkraften förbättras med högre reallöner.
"Dagens utfall bekräftar vår syn på en svag svensk ekonomi, och vi är övertygade om att Riksbanken kommer att fortsätta att sänka styrräntan vid sitt decembermöte. Ytterligare lättnader i penningpolitiken och en betydande ökning av hushållens reala disponibla inkomster kommer att stödja en återhämtning som inleds nästa år", skrev Swedbank.
USA-räntorna har sjunkit när handeln återstartat efter torsdagens helgledighet i USA, och på fredagen är det förkortad handel med väntat minskad likviditet.
Sett till hela veckan har den tioåriga statsobligationen sjunkit cirka 20 punkter, till 4,21 procent. Drivkrafter har varit utnämnandet av Scott Bessent till finansminister en viss generell safe haven-rörelse och ett inflationsutfall (PCE) som låg nära förväntningarna, vilket håller liv i förväntningarna om en räntesänkning från Fed i december.
Dollarn har tappat lite mot euron och ganska mycket mot yenen, som tillfälligt stärktes ned under 150-nivån efter inflationsdata som var högre än väntat.
Kärninflationen i Tokyoområdet steg från 1,8 till 2,2 procent i november (väntat 2,1) och exklusive livsmedel och energi steg inflationen från 1,8 till 1,9 procent.
Det kan öka spänningen inför Bank of Japans decembermöte, där marknaden prissätter nu över 60 procents sannolikhet att de höjer räntan för tredje gången.
Annan data visade att arbetslösheten steg något i oktober, i linje med förväntningarna.
"Generellt sett finns det inget i dagens data som hindrar BOJ från att överväga att höja räntan. Om finansmarknaderna förblir lugna, så kan de agera i december", sade Taro Saito på NLI Research Institute till Bloomberg News.
fredag kl 11.00 (torsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:9002 (10:9195) EUR/USD 1:0564 (1:0555)
EUR/SEK 11:5146 (11:5421) USD/JPY 150:18 (151:46)
Ty obl 2 2,01 (2,01) Ty obl 10 2,12 (2,15)
US obl 2 4,20 (4,24) US obl 10 4,21 (4,26)
Sv obl 2 1,69 (1,69) Sv obl 10 2,01 (2,02)
Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933
Nyhetsbyrån Direkt