RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR NED, SVENSK BNP STEG IGEN (Direkt)

2024-11-29 16:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk under fredagen, med tyska räntor 2-3 punkter ned, medan euron tappade lite mot dollarn. Oljan gick sidledes medan Europabörserna var blandade. Sverige visade åter tillväxt.

KPI-inflationen i euroområdet steg som väntat till 2,3 procent i november från 2,0 procent i oktober. Kärninflationen låg kvar på 2,7 procent, väntat 2,8 procent. Tjänsteinflationen sjönk till 3,9 från 4,0 procent.

SEB skrev att den viktigaste slutsatsen var att momentum i tjänsteinflationen har tappat styrka, vilket bör ses som en positiv trend för ECB. Dagens utfall visar att kärninflationen landat lite lägre än vad prognosen i september väntade, och ECB väntas även behöva sänka profilen för inflationen 2025.

De senaste månadernas data har indikerat att ekonomin är svagare än väntat, och det blir allt viktigare för räntebesluten under 2025. Både inflationsdata och data från den reala ekonomin stöder ytterligare räntesänkningar, men många medlemmar i direktionen har argumenterat mot marknadens förväntningar på en större räntesänkning vid decembermötet.

"I detta läge behåller vi därför vår prognos om en räntesänkning på 25 baspunkter vid decembermötet", skrev SEB.

ECB:s vicechef Luis de Guindos sade att inflationsuppgången var väntad och att inflationen generellt utvecklas relativt väl, men det råder fortsatt viss osäkerhet om tjänstepriserna.

Franska statsobligationer gick i linje med de tyska, och den tioåriga spreaden låg på 83 punkter, i stort oförändrat från torsdagen. Tidigare i veckan var den uppe nära 90 punkter.

Möjligheten att få igenom budgeten har legat som en våt filt ett tag, och Marine Le Pen har gett premiärminister Michel Barnier till måndagen att acceptera budgeteftergifter om hon inte ska gå vidare och försöka avsätta regeringen.

Svenska räntor sjönk i linje med övriga Europa, medan kronan stärktes 2 öre till 10:90 mot dollarn och 2 öre till 11:50 mot euron.

Sveriges BNP steg 0,3 procent under det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal, och steg 0,7 procent i årstakt.

Det var över BNP-indikatorn som pekade mot en oförändrad nivå under kvartalet, och andra kvartalets BNP reviderades samtidigt upp till 0,0 från -0,3 procent.

Ett positivt omslag i lagerinvesteringarna drog upp BNP med 0,6 procentenheter, medan hushållens konsumtion i stort var oförändrad. Exportnettot sänkte BNP med 0,5 procentenheter, främst drivet av ett svagt varunetto.

Swedbank noterade att bostadsinvesteringarna slutat falla men att den inhemska efterfrågan förblev svag, även om köpkraften nu förbättras med högre reallöner. Utfallet bekräftar synen om en svag svensk ekonomi och Riksbanken kommer att fortsätta att sänka styrräntan vid sitt decembermöte.

"Ytterligare lättnader i penningpolitiken och en betydande ökning av hushållens reala disponibla inkomster kommer att stödja en återhämtning som inleds nästa år", skrev Swedbank.

JP Morgan skrev att det preliminärt svaga BNP-utfallet för tredje kvartalet och jobbdata för september bidrog till Riksbankens beslut att sänka räntan med 50 punkter. Hade de haft det definitiva utfallet tillgängligt kanske beslutet blivit ett annat.

De ser en räntesänkning med 25 punkter i december.

"Marknaden har prisat in cirka 20 procents risk för en sänkning med 50 punkter, men dagens data tillsammans med en väntat stark inflationsrapport nästa vecka bör minska dessa förväntningar", skrev JP Morgan.

Kanadadollarn tappade efter ett relativt svagt BNP-utfall. USA-räntorna sjönk när handeln återstartade efter thanksgiving, med tioåringen 5 punkter ned till 4,21 procent.

Sett till hela veckan har den tioåriga statsobligationen sjunkit cirka 20 punkter, där drivkrafter varit utnämnandet av Scott Bessent till finansminister och ett inflationsutfall (PCE) som låg nära förväntningarna.

Yenen stärktes till under 150-nivån mot dollarn efter en uppgång i inflationen i Tokyoområdet. Det ökar spänningen inför Bank of Japans decembermöte, där marknaden ser en sannolikhet en bit över 50 procent att de höjer räntan för tredje gången.


Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -