RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR VÄNDE UPP EFTER ECB-KOMMENTAR (Direkt)

2024-11-27 10:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna vänder upp under förmiddagen, efter kommentarer från Isabel Schnabel, ledamot i ECB:s direktion, medan euron stärkts till över 1:05-nivån mot dollarn.

Oljepriser är ned efter att Israel och Hizbollah i Libanon träffat en överenskommelse om vapenvila under de kommande 60 dagarna.

Isabel Schnabel sade i en intervju med Bloomberg News att hon endast ser begränsat utrymme för ytterligare räntesänkningar. ECB måste vara försiktiga och inte sänka räntan för mycket eftersom lånekostnaderna redan är nära en nivå där de inte längre begränsar ekonomin.

"Givet inflationsutsikterna tror jag att vi gradvis kan gå mot neutral om inkommande data fortsätter att bekräfta våra utsikter. Jag skulle varna mot att gå för långt, det är in i ackommoderande territorium", sade hon.

Hon konstaterade att marknadens förväntningar om att ECB:s styrränta kan sjunka till omkring 1,75 procent nästa år går på tvärs mot hennes egen bedömning.

"Marknaden verkar anta att vi kommer att behöva gå till ett ackommoderande territorium. Från dagens perspektiv tror jag inte att det skulle vara lämpligt", sade Schnabel.

Frankrikes premiärminister Michel Barnier varnade på tisdagskvällen för en "storm" på de finansiella marknaderna om en "osannolik men möjlig" allians av beslutsfattare över hela det politiska spektrumet skulle rösta ner regeringens budgetförslag och fälla regeringen.

Och de franska konsumenterna misströstar. Enligt statistik på morgonen föll indexsiffran över de franska konsumenternas förväntningar till 90 i november, från 94 månaden före.

Den franska tioårsräntan handlas just nu 86 punkter högre än den tyska motsvarigheten.

Här hemma sade vice riksbankschef Per Jansson i ett tal att om Riksbankens konjunktur- och inflationsutsikter står sig kan styrräntan sänkas igen i december och under första halvåret nästa år.

"Men vi lever i en osäker värld och behöver alltid vara beredda att anpassa vår ränteplan om förutsättningarna ändras", sade han.

Enligt Jansson har riskerna för en alltför hög inflation minskat betydligt, och han ser nu en större risk att inflationen blir för låg än för hög sett till den svaga efterfrågan i svensk ekonomi.

"Det finns en del gröna skott, men återhämtningen går trögare än väntat. Att konjunkturen stärks är viktigt i sig, men det är också en förutsättning för att inflationen ska stabiliseras nära målet", sade han, men tillade att utöver den stora osäkerhet som det geopolitiska läget skapar, så bekymrar han sig "en hel del över kronans svaga växelkurs".

Att den amerikanska ekonomin är den främsta bakomliggande faktorn till kronans svaga utveckling ser han som en klen tröst.

"Om trenden med en svagare krona fortsätter kommer det förr eller senare att påverka inflationen och därmed penningpolitiken", konstaterade Jansson.

Kronan handlas på onsdagen några ören starkare mot såväl dollarn som euron jämfört med nivåerna vid tisdagens stängning.

På morgon meddelade SCB att de monetära finansinstitutens utlåning till svenska hushåll ökade 1,3 procent i oktober jämfört med motsvarande månad föregående år.

Föregående månad ökade utlåningen 1,0 procent i årstakt.

USA-räntorna handlas lägre än på tisdagen, med tvåårsräntan 5 punkter ned till 4,24 procent från svensk stängning och tioåringen 4 punkter lägre på 4,28 procent.

En hel de USA-statistik väntas i eftermiddag, där fokus främst ligger på PCE-inflationen i oktober, där huvudsiffran väntas stiga från 2,1 till 2,3 procent i årstakt, medan kärninflationen väntas stiga från 2,7 till 2,8 procent.

Såväl privatkonsumtionen som inkomster väntas ha ökat med 0,3 procent i oktober.

På dataagendan finns även veckostatistiken över antalet nya arbetslösa, en dag tidigare än vanligt på grund av torsdagens Thanksgivingfirande, liksom det andra estimatet över BNP-utvecklingen under tredje kvartalet, order på varaktiga varor och handelsbalansen för varor i oktober.

Tisdagskvällens protokoll från Federal Reserves senaste möte, då de sänkte räntan med 25 punkter, gav inget direkt avtryck på marknaderna, då det inte innehöll så mycket nytt.

Nästa FOMC-möte är den 17-18 december, där Fed väntas sänka räntan med 25 punkter, om än att det fortsatt inte ses som givet.

SEB noterar i ett kundbrev att om Trump-administration följer gängse rutiner kan de första tullarna införas under andra halvåret 2025. Mexiko och Kanada är högt exponerade mot den amerikanska ekonomin – samtidigt har importen från Kina minskat.

"Om Trump gör slag i saken att höja tullarna mot Europa riskerar EUR/USD att falla mot paritet", enligt banken.


           onsdag kl 10.15 (tisdag kl 16.15)
           ==================================
USD/SEK    10:9518  (10:9819)  EUR/USD    1:0517  (1:0504)
EUR/SEK    11:5164  (11:5359)  USD/JPY    151:68  (153:62)
Ty obl 2      2,01     (2,05)  Ty obl 10    2,18    (2,22)
US obl 2      4,24     (4,29)  US obl 10    4,28    (4,32)
Sv obl 2      1,68     (1,71)  Sv obl 10    2,01    (2,04)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -