ENERGI
NY KRIS HÄGRAR I EUROPAS GASMARKNAD - ANALYTIKER (Direkt)

2024-11-25 09:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den europeiska gasmarknaden står inför försörjningsproblem och stora utmaningar med anledning av geopolitiska spänningar och starkare konkurrerande efterfrågan från länder i Asien, vilket driver upp priserna på den skeppsfraktade naturgas som kommit att i princip helt ersätta den rörledda ryska gasen, framgår av en genomgång av energimarknadsanalyser.

Marknadsläget börjar likna 2022, då en krisartad situation ledde till att EU köpte gas till vilket pris som helst för att täppa igen utbudsglapp som uppstått efter att storskalig import från Ryssland blivit otänkbar efter överfallet av Ukraina tidigt samma år. Nu hotar sinande gaslager och nya utbudsstörningar när kvarvarande rysk försörjning upphör, skriver Global Risk Managements chefsanalytiker Arne Lohmann Rasmussen i en analys.

Eskalering i Ukraina har redan bidragit till en årsuppgång på runt 45 procent i gaspriserna, Priserna är fortsatt klart under rekorden från marknadschocken 2022, men ändå tillräckligt höga för att riskera att fördjupa en levnadskostnadskris som härjat hushåll och försämrat konkurrenssituationen för energiintensiv tillverkningsverksamhet i EU, en situation som inom industrin slagit särskilt hårt mot Tyskland.

Parallellt med att kallt väder nu driver upp efterfrågan för uppvärmning så har vinden mojnat och sänkt vindkraftens leveranser, vilket i sin tur också skapar efterfrågan för kraftgenerering mot gaslagren, vars inventarier därmed minskar i rask takt. 

Gaslagren i EU är nu knappt 10 procent lägre än vid samma tidpunkt förra året. Detta kan leda till att prisuppgången fortsätter in i 2025, enligt Arne Lohmann Rasmussen.

"Tyvärr är den europeiska gasmarknaden redan nu mer ansträngd än på länge. Detta beror på en betydligt starkare asiatisk efterfrågan på flytande naturgas i år, vilket har lett till minskad europeisk import. Gasförbrukningen i november har också varit betydligt högre än väntat på grund av 'dunkelflaute' och kallt väder på senare tid", skriver Arne Lohmann Rasmussen.

Begreppet "dunkelflaute", på svenska "mörkerstiltje", beskriver en period med brist på både vind- och solenergi under perioder med mörker eller molnighet och låg vindstyrka.

De senaste tidens ökning i de geopolitiska riskerna bidrar också till att förvärra situationen ytterligare. Det har sedan tidigare funnits en känd risk för att ryska gasleveranser genom Ukraina, som utgör cirka 5 procent av EU:s gasimport, upphör helt vid årets slut. Med påverkan för Europas fortsatta gasköp från Ryssland införde Bidenadministrationen också sanktioner mot Gazprombank i förra veckan. Det är den sista större ryska finansiella institutionen som varit undantagen från sanktioner, som förmedlare av betalning för fortsatt jämförelsevis billig rörledd rysk gas till vissa länder i Europa, i enlighet med en uppgörelse mellan Ryssland och Ukraina. Ukraina är transitland och har därför fått del av intäkterna för den ryska gasen.  

Om Europa nu tidigare än väntat går miste om även detta flöde kommer priserna sannolikt få ytterligare fart eftersom utbudet blir än svagare, enligt en annan analys från konsultfirman Energy Aspects, trots att det varit väntat att flödet sannolikt kommer upphöra av vid årsslutet, då avtalet mellan Moskva och Kiev löper ut. Sanktionerna har mötts av protester från bland annat Ungern, där det lyfts att landets energisäkerhet hotas.  

"Om de ryska gasflödena avbryts snabbare än väntat och efterfrågan förblir hög under en kall vinter så kan Europa gå ur vintern med alarmerande låga gasreserver. Detta skulle skapa ett stort behov av påfyllning 2025, som måste ske oavsett pris på grund av EU:s lagringskrav inför nästa vinter", varnar Arne Lohmann Rasmussen.

Missilangreppen har samtidigt intensifierats från ryskt håll och Ukraina har getts rätt från amerikanskt, franskt och brittiskt håll att nyttja västerländska medeldistansrobotar mot mål i Ryssland. Geopolitiska analytiker har lyft att det råder en jakt på brickor att nyttja vid förhandlingsbord inför starten på tillträdande president Donald Trumps stundande mandatperiod i Vita huset, som påbörjas med löften om politisk omläggning i fråga om Ukraina med fokus på förhandling om ett krigsslut.

Hoppet för Europa, som 2022 slapp undan en total lagertömning och energiransonering med hjälp av att vintern blev mild, beskrivs vara att kylan ånyo håller sig borta.  

Den europeiska gaspriset ligger på måndagsmorgonen nära årets högsta nivå. En megawattimme kostar 47:02 euro. I torsdags nådde priset årets toppnotering på 48:30 euro. Som jämförelse kostade en megawattimme i februari 22:93 euro, vid prisets lägst punkt för året.


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -