RÄNTOR/VALUTOR
STABILA RÄNTOR, STARKARE NORSK TILLVÄXT (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger svagt under torsdagsförmiddagen, medan dollarn tappat något mot euron och yenen, med dollarindex ned till 106,63. Börserna är blandade, utan någon ny skjuts från Nvidias rapport.
Hotet om en eskalering i Ukraina finns kvar. Ukrainas försvarsdepartement rapporterade om en rysk attack med en långdistansrobot (ICBM) på torsdagen, utan att ange exakt vilken typ det rört sig om. Det skulle vara första gången den typen av vapen används i konflikten enligt Reuters.
Samtidigt har det ryska utrikesdepartementet kritiserat öppnandet av en Nato-luftförsvarsbas i Polen, som innebär en provokation och "ökad kärnvapenrisk".
Något större tryck i "safe haven"-valutorna syns dock inte på torsdagen.
I realekonomin visade den franska industrin ett bättre stämningsläge i november jämfört med oktober.
Det generella temat har sedan USA-valet varit att nya handelshinder hotar den fortsatt tröga återhämtningen i euroområdet.
ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade att han inte tror att Donald Trumps planer kommer att få ECB:s sänkningsintentioner ur spår. Högre tullar väntas inte i betydande grad ändra utsikterna för Europa, där riskerna mot tillväxt och inflationen har skiftat mot nedsidan.
Det var därför de sänkte räntan i oktober, för tredje gången, och "det blir inte vår sista", sade han enligt Bloomberg News.
USA-räntorna visar små förändringar under torsdagen. Under eftermiddagen kommer Philadelphia Feds industriindex och veckodata över nyanmälda arbetslösa, men mer fokus riktas mot jobbrapporten för november som kommer den 6 december, som kan bli tungan på vågen för om Fed sänker igen eller inte i december. Marknadens prissättning visaren minskad sannolik för det, om än fortsatt över 50 procent.
Fedchefen i New York, John Williams, sade till Barron's att disinflationsprocessen väntas fortsätta. Arbetsmarknaden är mer i balans och ger inte uppåttryck på inflationen, som han vill se komma ned till 2 procent och stanna där.
Det är uppenbart att policyn ny är restriktiv och det var därför Fed har sänkt räntan två gånger. Han förväntar sig också att det är lämpligt att sänka räntan ned mot en mer neutral nivå framöver.
Andra Fed-ledamöter som Lisa Cook och Susan Collins talade också om behovet av fortsatta sänkningar, medan Michelle Bowman, som reserverade sig mot 50-punkterssänkningen i september, varnade för att framstegen med att pressa ner inflationen verkar ha stannat av de senaste månaderna", vilket talar för försiktighet framöver.
Donald Trump har ännu inte utsett ny finansminister, och just nu ses Scott Bessent och Kevin Warsh som favoriter på bettingsajten Polymarket.
"Jag tittar på tävlingen om vem som blir ny finansminister då jag vill se exakt vem som får den rollen, nu när skattepolitik och skuldtaket kommer tillbaka. Vi behöver veta vad den personen har för relation med Federal Reserve då penningpolitiken snabbt kommer bli en del av detta", sade Ed Mills på Raymond James till Bloomberg News.
Den norska kronan handlas 3 öre starkare på 11:64 mot euron under förmiddagen.
Norsk fastlands-BNP steg 0,5 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal, över väntade 0,3 procent och över Norges Banks prognos.
Hushållens konsumtion var oförändrad, och totala BNP sjönk 1,8 procent från kvartalet före.
Handelsbanken konstaterade att ekonomin är mer motståndskraftig mot höga räntor än förväntat. Dessutom reviderades BNP-tillväxten för andra kvartalet uppåt, och sysselsättningstillväxten verkar vara något starkare än vad Norges Bank hade förutspått.
Sammantaget förändrar inte utfallet de omedelbara ränteutsikterna.
"Men med tanke på att den norska kronan ligger närmare Norges Banks förväntningar, att inflationen har sjunkit mer än väntat och att produktivitetstillväxten har ökat – vilket bidrar till att dämpa kostnadstrycket – tror vi att det finns en möjlighet till en räntesänkning i januari. Vi håller dock fast vid vår prognos att den första räntesänkningen sker i mars", skriver Handelsbanken.
En räntesänkning i december ses fortsatt som osannolik medan marknaden prisar in ett nära 50/50-läge att de sänker i januari.
I Sverige sjönk industrins kapacitetsutnyttjande med 0,9 procentenheter till 87,5 procent under tredje kvartalet, jämfört med andra. I årstakt sjönk det med 2,5 procentenheter.
I nästa vecka kommer BNP-utfallet för tredje kvartalet. Enligt SCB:s preliminära statistik sjönk BNP med 0,1 procent under kvartalet.
Svenska räntor visar små förändringar medan kronan tappat till över 11-nivån mot dollarn.
torsdag kl 10.15 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:9947 (11:0274) EUR/USD 1:0535 (1:0532)
EUR/SEK 11:5865 (11:6138) USD/JPY 154:25 (155:20)
Ty obl 2 2,13 (2,16) Ty obl 10 2,35 (2,36)
US obl 2 4,30 (4,30) US obl 10 4,40 (4,41)
Sv obl 2 1,81 (1,83) Sv obl 10 2,15 (2,15)
Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933
Nyhetsbyrån Direkt