RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTEUPPGÅNG DÄMPAS, EUR/USD REKYLERAR UPP (Direkt)

2024-11-15 10:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En inledande uppgång i Europaräntorna kom av sig efterhand på fredagsförmiddagen. Euron vänder samtidigt upp dollarn efter att ha handlats svagare under natten.

Den franska KPI-inflationen steg till 1,2 procent i oktober från 1,1 procent i september, i linje med det preliminära utfallet.

Fokus på fredagen ligger främst på eftermiddagens detaljhandelsförsäljning i USA i oktober, med en väntad uppgång på 0,3 procent under månaden.

Flera Fed-ledamöter har i veckan gett en hint om att ta det lugnare med sänkningarna, och Fed-chefen Jerome Powell själv gav en tydlig signal på torsdagen.

Jerome Powell sade att ekonomins styrka gör att de har tid att bestämma takten i lättnaderna.

"Ekonomin sänder inga signaler om att vi måste ha bråttom att sänka räntorna. Styrkan som vi för närvarande ser i ekonomin ger oss möjligheten att närma oss våra beslut noggrant. I slutänden kommer räntebanan att bero på inkommande data och hur ekonomin utvecklas", sade han.

Han sade att arbetsmarknaden håller sig uppe bra trots en besvikelse i sysselsättningstillväxten i oktober, medan framstegen i inflationen har varit brett baserade.

I en frågestund upprepade han att det är för tidigt att bedöma effekterna av den inkommande Trump-administrationens åtgärder. Han sade också att osäkerheten om var den neutrala räntan ligger är ytterligare ett skäl att gå försiktigt fram.

USA-räntorna steg efter Powells tal, och även om de sjunkit tillbaka lite under fredagen handlas den tvååriga statsobligationen 7 punkter högre på 4,34 procent.

Dollarn tappar lite av de senaste dagarnas förstärkning, med dollarindex ned till 106,53 efter att under torsdagen tillfälligt legat över 107-nivån.

Marknaden ser nu en sannolikhet på cirka 37,5 procent att Fed lämnar räntan oförändrad vid decembermötet, upp från klart under 20 procent på torsdagen men ner från toppnoteringar runt 40 procent tidigare på morgonen, enligt CME Fedwatch Tool.

SCB rapporterade att den säsongsjusterade arbetslösheten sjönk till 8,4 procent i oktober från 8,6 procent månaden före, under väntade 8,5 procent i Infronts enkät.

Säsongsmässigt och utjämnat (trend) var arbetslösheten oförändrat 8,5 procent.

Säsongsjusterade data visade också att sysselsättningen sjönk lite mellan september och oktober, liksom arbetskraften. Även sysselsättningsgraden minskade.

Nordea noterade att den generella bilden pekar mot en lite svagare arbetsmarknad mot slutet av året, men det finns även tecken på stabilisering som kan indikera att arbetsmarknaden bör vända upp nästa år.

Den svaga ekonomin är i fokus för Riksbanken då inflationen normaliserats, vilket innebär att arbetsmarknaden blivit viktigare för räntebanan.

"Dagens utfall bekräftar att resursutnyttjandet i den svenska ekonomin är lägre än normalt. Kronförsvagningen är en risk men just nu håller vi fast vid vår prognos om tre sänkningar om 25 punkter i december, januari och maj", skriver Nordea.

Brittiska data visade att BNP ökade med 0,1 procent under tredje kvartalet, under väntade 0,2 procent och ned från +0,5 procent andra kvartalet. Hushållens konsumtion ökade med 0,5 procent under tredje kvartalet. Industriproduktionen sjönk dock 0,5 procent i september, lägre än väntade +0,1 procent.

Svenska räntor stiger 1-2 punkter på fredagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron jämfört med vid svensk stängning på torsdagen.

Kina-data på fredagen var blandad. Försäljningen i detaljhandel steg 4,8 procent i årstakt i oktober, upp från 3,2 procent i september och över väntade 3,8 procent.

Industriproduktion ökade 5,3 procent, vilket var något ned från september och under förväntningarna.

De fasta investeringarna steg också mindre än väntat, medan bostadspriserna fortsatte sjunka för sextonde månaden i rad, om än i långsammare takt.

Fu Linghui, talesperson för den nationella statistikmyndigheten NBS, sade att de policyåtgärder som vidtagits på senare tid förefaller ha en positiv effekt på ekonomin och att de bör fortsätta att öka åtgärderna.

"Förändringarna i ekonomin i september och oktober har ökat förtroendet för att Kina ska nå tillväxtmålet i år" på cirka 5 procent, sade han.

I Japan ökade BNP med 0,2 procent under tredje kvartalet med stöd av privat konsumtion, i linje med förväntningarna men ned från 0,5 procent andra kvartalet.


            fredag kl 10.15 (torsdag kl 16.15)
           ===================================
USD/SEK    1X:9654  (10:9810)  EUR/USD    1:0577  (1:0562)
EUR/SEK    11:5988  (11:5976)  USD/JPY    155:59  (155:75)
Ty obl 2      2,12     (2,11)  Ty obl 10    2,36    (2,36)
US obl 2      4,34     (4,27)  US obl 10    4,45    (4,43)
Sv obl 2      1,81     (1,80)  Sv obl 10    2,15    (2,13)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -