MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)
MÅNDAG DEN 4 NOVEMBER
=====================
- EMU: Sentix investerarförtroende november kl 10.30
Steg i oktober till -13,8, efter tre månader med nedgångar.
TISDAG DEN 5 NOVEMBER
=====================
- USA: presidentval
In i det sista visar de nationella opinionsmätningarna att det är jämnt skägg mellan den nuvarande vicepresidenten, demokraten Kamala Harris, och den tidigare presidenten, republikanen Donald Trump.
Det kan ta dagar innan valresultatet är klart och det som slutligen avgör vem som blir Förenta staternas 47:e president blir hur det går i nyckelstater som Pennsylvania, Georgia, North Carolina, Michigan, Arizona, Wisconsin och Nevada.
Förutom ny president kommer även de 435 ledamöterna i representanthuset att väljas nästa tisdag för en tvåårsperiod och en tredjedel av senaten för en sexårsperiod. Enligt aktuella mätningar har republikanerna goda chanser att vinna majoritet i senaten, medan det är fortsatt oklart om representanthuset.
För närvarande har demokraterna, inklusive allierade oberoende, 51 av de 100 platserna i senaten, medan republikanerna har majoritet i representanthuset.
- RBA: räntebesked kl 5.30
Lämnade i vid septembermötet som väntat sin styrränta oförändrad på 4,35 procent, för sjunde månaden i rad.
I ett pressmeddelande skrev RBA att inflationen fortfarande ligger en bit över mitten av målet på 2–3 procent. och inte uthålligt väntas nå målet förrän 2026. Den underliggande inflationen har också legat över målet elva kvartal i rad och fallit mycket lite under det senaste året.
Protokollet från mötet visade att direktionen övervägde olika alternativ, inklusive sänkningar, oförändrade räntor eller höjningar, vilket underströk den osäkerhet som råder kring de ekonomiska utsikterna.
- Silf/Swedbank: tjänste-PMI oktober kl 8.30
Tjänste-PMI sjönk till 49,1 i september, från 52,4 föregående månad, efter att ha varit i tillväxtzonen tre månader i rad.
"Det är en överraskande stor och bred nedgång även om ett enskilt månadsutfall inte ska övertolkas. En trög omvärldskonjunktur och det osäkra geopolitiska läget kan ha haft en dämpande effekt på tjänsteföretagen", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.
Delindex för orderingången svarade för det största negativa bidraget.
Samtidigt fortsatte pristrycket att sjunka, med index för rå- och insatsvarupriser ned till 49,1, en nivå som inte har noterats sedan pandemiåret 2020.
- USA: ISM tjänste-PMI oktober kl 16.00
Steg kraftigt till 54,9 i september, från 51,5 i augusti, vilket var klart över väntade 51,7.
Utfallet pekade mot den starkaste tillväxten i tjänstesektorn sedan i februari 2023.
Affärsaktivitet, nya order, nya exportorder och leveranser steg alla. Det gjorde även priser, medan sysselsättning däremot sjönk.
För oktober väntar bedömare en nedgång till 53,0.
ONSDAG DEN 6 NOVEMBER
=====================
- Kantar Prospera: inflationsförväntningar kl 8.00
Lilla mätningen, bland penningmarknadens aktörer.
I oktober väntade de sig att den svenska KPIF-inflationen skulle vara 1,7 procent om ett år, 1,8 procent om två år och 2,1 procent om fem år.
Jämfört med septembermätningen var det en uppgång från 2,0 procent på fem års sikt.
- Tyskland: industriorder september kl 8.00
Sjönk betydligt mer än väntat i augusti, -5,8 procent mot väntade -2,0 procent, efter uppreviderade +3,9 procent månaden före.
Nedgången var den största sedan i januari, efter storskaliga order på flygplan, fartyg och tåg månaden före.
Tremånaderssnittet för juni-augusti visade dock en uppgång med 0,7 procent, från motsvarande period i fjol.
Commerzbank spår en månadsuppgång med 1,0 procent i september.
TORSDAG DEN 7 NOVEMBER
======================
- Kina: handelsbalans oktober kl 4.00
I september var handelsnettot svagare än väntat. Såväl export som import kom in klart under prognos.
- SCB: KPI (prel) oktober kl 8.00
KPIF-inflationen väntas ha stigit i oktober, medan den underliggande inflationen väntas vara oförändrad, enligt Infronts enkät bland ekonomer inför det preliminära KPIF-utfallet för oktober.
KPIF-inflationen väntas nu ha stigit till 1,3 procent i oktober, medan KPIFXE-inflationen spås ligga kvar på 2,0 procent. Riksbankens prognos, i september, pekade mot en KPIF-inflation på 1,1 procent i oktober och en KPIFXE-inflation på 1,8 procent.
- Riksbanken: räntebesked kl 9.30
Riksbanken kommer troligen att sänka styrräntan med 50 punkter till 2,75 procent vid mötet den 6 november (räntebesked den 7 november), men det kan inte uteslutas att sänkningen stannar vid 25 punkter.
Tio av elva bedömare i Infronts prognosenkät räknar med 50 punkter, medan en spår en sänkning med 25 punkter.
Bedömarna räknar också med fortsatta räntesänkningar framöver. Samtliga tror att räntan kommer att sänkas med 25 punkter i december, och beträffande styrräntan vid halvårsskiftet nästa år landar medianprognosen på 2,00 procent, med ett intervall på 1,75-2,50 procent.
- Norges Bank: räntebesked kl 10.00
Väntas lämna styrräntan oförändrad på 4,50 procent vid mötet som är ett mellanmöte utan penningpolitisk rapport.
"Troligt håller vi räntan på 4,5 procent året ut", sade centralbankschef Ida Wolden Bache i uttalandet vid det förra räntebeskedet i september.
SEB noterar i ett kundbrev att inflationen har fallit snabbare än beräknat och fastlandets BNP-tillväxt är dämpad.
Samtidigt har de europeiska styrränteförväntningarna sjunkit avsevärt, men USA:s prissättning har backat från några av de mest aggressiva räntesänkningarna. Å andra sidan har arbetslösheten utvecklats i stort sett som väntat och norska kronan är fortsatt svag, vilket SEB tror kommer att hålla Norges Bank på sidan till nästa år.
"Marknadsprissättningen fortsätter att indikera en sannolikhet för en sänkning till december, men vi tror att detta skulle kräva försämrade ekonomiska utsikter. Vi behåller vår förutsägelse om en sänkning i mars 2025", skriver SEB.
- BOE: räntebesked kl 13.00
Bank of England (BOE) väntas sänka räntan med 25 punkter till 4,75 procent vid policymötet den 7 november.
Samtliga 72 bedömare se en räntesänkning vid detta möte, enligt en enkät från Reuters.
BOE började sänka i denna cykel i augusti, men gjorde en paus i september. Nu väntas fallande inflation öppna för en ny räntesänkning redan vid novembermötet.
- FED: räntebesked kl 20.00
Federal Reserve kommer mest troligt att sänka styrränteintervallet med 25 punkter, till 4,50-4,75 procent, efter FOMC-mötet den 6-7 november, vilket i så fall skulle bli det andra mötet i rad som räntan sänks.
Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion
Nyhetsbyrån Direkt