RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR FORTSATTE UPP, BOC SÄNKTE 50 PKT (Direkt)

2024-10-23 16:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk i kortare löptider på onsdagen, medan USA-räntorna fortsatte upp. Dollarn stärktes i spåren av neddragna Fed-förväntningar och blicken mot USA-valet, med dollarindex på 104,43, den högsta nivån sedan början av augusti. Euron tappade till 1:0780.

Konsumentförtroendet i euroområdet steg svagt i oktober enligt kommissionen. Senare i veckan kommer EMU-PMI, där det kombinerade indexet väntas stiga svagt till 49,8.

Dämpade utsikter för euroområdet har ökat ECB-ledamöternas fokus på den ekonomiska aktiviteten, nu när inflationen fortsatt ned. Reuters rapporterade att ledamöterna har börjat debattera om räntan kommer att behöva sänkas under neutral nivå i den nuvarande sänkningscykeln.

ECB-chefen Christine Lagarde sade på tisdagen att riktningen för räntorna fortsatt är ned men att takten och omfattningen inte är uppenbar. Mario Centeno tror att en större sänkning är möjlig vid nästa möte i december, men data kommer att bestämma beslutet. Robert Holzmann tror däremot inte att data motiverar ett så stort steg som 50 punkter nu.

För Federal Reserve har marknaden dämpat förväntningarna om sänkningar på senare tid.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlades vid svensk stängning till 4,07 procent, 4 punkter upp från tisdag samma tid medan tioåringen var 6 punkter upp på 4,25 procent. På en vecka har tioåringen därmed stigit mer än 25 punkter.

En annan faktor som drar upp USA-räntorna och stärker dollarn är de ökade utsikterna för att Donald Trump vinner presidentvalet, vilket sannolikt innebära höjda tullar.

En vinst även i hela kongressen, "red sweep", ökar också sannolikheten för än större underskott, med press uppåt på räntorna.

Kanadadollarn tappade något efter att Bank of Canada sänkt räntan med 50 punkter till 3,75 procent, i stort i linje med förväntningarna. Det var den fjärde sänkningen i denna cykel.

BOC skrev att sänkningen väntas stötta tillväxten och hålla inflationen i mitten av målintervallet. Om ekonomin utvecklas i linje med prognos så väntas räntan sänkas ytterligare, men timingen och takten beror på inkommande data. De kommer att agera från möte till möte.

Japanska räntor steg överlag med tioåringen nära 1 procent, och den 40-åriga statsobligationen upp till 2,54 procent, den högsta nivån sedan 2008.

"Handlare försöker fortfarande lista ut Feds räntebana och det skapar rörelser lite överallt, inklusive Japan. Utsikterna för förhöjda USA-räntor är en reell risk, vilket kan ha återverkningar bland alla globala räntor", sade Shoki Omori på Mizuho Securities till Bloomberg News.

Yenen tappade till nära 153-nivån mot dollarn. Rörelsen har varit ganska snabb, delvis drivet av tekniska faktorer, men det är ändå en bra bit ifrån de cirka 161 där myndigheterna agerade och intervenerade i juli.

På söndag är det parlamentsval och där kan styrande LDP förlora sin majoritet, vilket kan öka beroende av samarbetspartier Komeito, och öka volatiliteten.

"Det är svårt att hitta skäl att köpa yen" innan valet, sade Marito Ueda på SBI Liquidity Markets till Reuters.

Om det kommer några försök att stötta yenen så kommer det snarare via en lite mer hökaktig hållning vid kommande BOJ-möte än via direkta valutainterventioner, tillade han.

Svenska räntor sjönk 2-3 punkter, medan kronan tappade ytterligare 5 öre till 10:59 mot dollarn, och 2 öre till 11:42 mot euron.

Den svenska avtalsrörelsen drar snart i gång, och på onsdagen uppgav LO att de är (i stort) eniga om samordningen. De siffersatta kraven väntas inom kort.

Vice riksbankschef Per Jansson noterade att arbetsmarknadens parter spelat en viktig roll i att förhindra en pris-lönespiral i Sverige.

"Den ansvarsfulla lönebildningen bidrog till att vi inte behövde höja styrräntan lika kraftigt som annars hade varit nödvändigt, men också till att vi har kunnat sänka styrräntan tidigare och snabbare än i många andra länder", sade han.


Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -