HUSQVARNA
FLERA NYA ROBOTKLIPPARE 2025, MEN OMSÄTTNINGSMÅL FÖRSENAS (NY) (Direkt)

2024-10-23 11:15

(Förtydligande i tredje stycket, lägger till "slingfria")

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Husqvarna har ett omfattande lanseringsprogram inför nästa år. Samtidigt har årets svaga utveckling gjort att bolaget nu skjuter på målet att nå en viss försäljning inom robotgräsklippare.

Det säger vd Pavel Hajman till Nyhetsbyrån Direkt.

Produktlanseringsprogrammet inför trädgårdssäsongen 2025 innehåller bland annat 13 nya slingfria robotgräsklippare (klippare med GPS-navigering som kan navigera utan begränsningskabel), att jämföra med dagens tio slingfria modeller. Frågan är om den satsningen kan parera för en något svag utveckling i år.

Har ni fortfarande målet att försäljningen av robotgräsklippare ska öka till 12 miljarder kronor till 2026?

"Ja, det finns där fortfarande. Men med stor sannolikhet kommer det bli något försenat givet den utveckling vi haft på robotsidan under det här året", säger Pavel Hajman.

Ska man se det som att ni når 12 miljarder 2027 i stället?

"Det kommer bli något försenat. Förhoppningsvis kanske inte mer än ett år, men jag vill låta det vara osagt", kommenterar vd:n.

Husqvarna meddelade på onsdagen sitt tredje program för att minska kostnaderna. Tidigare två program ska spara sammantaget 1,2 miljarder kronor fullt ut 2025 och nu ska ytterligare 0,5 miljarder sparas där den största delen kommer att realiseras under 2025.

"Räkna med att ungefär 80 procent av allt det här kommer att nås 2025, ungefär 1,6 miljarder kronor", säger Pavel Hajman.

Husqvarna flaggar även för ytterligare effektivitetsåtgärder för att förbättra den operativa strukturen och effektiviteten.

"Vi har naturligtvis en bred palett vi tittar på. När vi pratar om strukturella möjligheter så menar vi till exempel vår tillverkning, logistiken, säljbolagsstrukturen och eventuella andra konsolideringar man kan göra i den operativa verksamheten", säger Pavel Hajman.

I sammanhanget upprepar vd:n att en avyttring av affärsområdet Construction inte är en fråga som är aktuell.

Hur ser du på trädgårdssäsongen 2025?

"Vi har sett en utmanande efterfrågan under hela 2024 och vad gäller det fjärde kvartalet, som är ett väldigt litet kvartal för oss, så ser vi ingen annorlunda bild av efterfrågan generellt sett. För 2025 är det för tidigt för att kunna ha en verklig syn. Det som är positivt är de räntesänkningar som börjat hända och att det kommer fler, vilket ger konsumenterna mer pengar i plånboken", säger Pavel Hajman och tillägger:

"Inflationen har kommit ner, räntesänkningarna är ett faktum och det är teoretiskt bra för oss. Vi är väldigt starkt positionerade för nästa år med en mängd nya produkter, framför allt på robotsidan".

Hur skiljer sig dina förhoppningar inför nästa år mellan de olika affärsområdena?

"Jag tror att möjligheterna för Forest & Garden och Gardena är bättre än för Construction där det fortfarande kan ta lite tid innan den marknaden återhämtar sig", säger Pavel Hajman.


Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Husqvarna B - I dag

{point.key}

Husqvarna B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -