UB Skog ökade 3,88 procent under Q3 - bättre konjunkturläge för skogsindustri framöver (Finwire)

2024-10-18 10:15

Fonden UB Skog steg 3,88 procent under det tredje kvartalet. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,04 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Kari Kangas.

På fondens värderingsdag uppgick den totala arealen för de fastigheter som fonden ägde till 97 510 hektar.

Förvaltaren skriver att konjunkturläget håller på att förbättras inom skogsindustrin. Sjunkande räntor, en förbättrad konsumtion och ökad köpkraft samt en normalisering av lagernivåer uppges gynna slutproduktmarknaden.

Däremot menar man att konjunkturuppgången för byggsektorn är något eftersläpande, där höga virkespriser blivit ny norm. Branschen måste enligt förvaltaren anpassa sig till detta, bland annat genom kapacitetsneddragningar, fabriksstopp och prishöjningar.

"På marknaden för papper och kartong är en låg kapacitetsutnyttjandegrad ett problem, och inom tryckpapper behövs fortsatta kapacitetsanpassningar. På den växande marknaden för kartong, som drivs av ökad konsumentefterfrågan, dämpas prisbilden av att ny kapacitet tillkommer inom industrin", skriver förvaltaren.

På kortare sikt har det snabba prisfallet på massa i Kina en dämpande effekt på en allt mer positiv konjunkturbild. Bakgrunden till det sjunkande priset uppges vara en relativt svag makroekonomisk situation i Kina, tillsammans med tillkomsten av ny kapacitet inom industrin.

Massapriset har visat på en positiv trend sedan botten under sommaren ifjol, jämfört med tidigare prisfall menar förvaltaren att situationen dock kan vara annorlunda denna gång.

"Produktionskostnaderna för marginalproducenter har stigit på grund av allmänna kostnadsökningar och råvarupriser, och marknadens lagernivåer är normala och inte överfulla, vilket gör att priserna kan återhämta sig snabbare. Dessutom förväntas de omfattande stimulansåtgärder som nyligen aviserats i Kina påverka marknaden positivt."

Aktiviteten på den finska virkesmarknaden har fortsatt varit stark och även efterfrågan på råvirke har varit stark.

"Efterfrågan på virke har under året stötts av en måttlig ökning i efterfrågan på vissa av skogsindustrins slutprodukter, tidigare genomförda kapacitetsökningar samt behovet av att ersätta det ryska importvirket."

På marknaden för skogsfastigheter ska handeln ha minskat något jämfört med för ett par år sedan. Den långvariga uppgången i fastighetspriser avstannade i slutet av 2023.

"Samtidigt skapar en långsamt återhämtande slutproduktmarknad för industrin, den positiva prisutvecklingen på virke och fallande räntor förväntningar om en uppgång på marknaden för skogsfastigheter. De senaste uppgifterna från marknaden visar också på en stabilisering av fastighetspriserna och en avmattning i minskningen av antalet affärer."

Gällande fonden har de avverkningar som planerats under 2024 framskridit enligt plan. Med goda avverkningsförhållanden samt hög efterfrågan på virke.

"Skogsvårdsarbetena har också genomförts enligt årsplanen. Utöver de vanliga skogsvårdsarbetena har fondens fastigheter ingått flera avtal om askgödsling av torvmarker och kvävegödsling av mineraljordar än tidigare år."

Fonden fattade inga nya beslut om förvärv av skogsfastigheter, men man bevakar marknaden lika aktivt som tidigare och uppges vara redo att förvärva nya fastigheter under resterande del av året.

UB Skog, % september, 2024
Fond Q3, förändring i procent 3,88
Fond i år, förändring i procent 6,04

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -