RÄNTOR/VALUTOR
BRITTISK DETALJHANDEL ÖVERRASKANDE STARK I SEPT (Direkt)

2024-10-18 09:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna handlas något lägre i kortare löptider, men samtidigt svagt högre i längre, i förmiddagens handel på fredagen. Euron handlas aningen högre mot dollarn jämfört med på torsdagseftermiddagen.

Torsdagens räntebesked och presskonferens från ECB avlöpte i stora drag som väntat; depositräntan sänktes med 25 punkter, till 3,25 procent, och chefen Christine Lagarde ville inte ge någon tydlig guidning inför nästkommande möte i december.

Deutsche Bank har kört ECB:s presskonferens genom sitt AI-verktyg, som rankade uttalandena som en tvåa på en tiogradig skala mellan duvaktigt (0) och hökaktigt (10).

"Det var inget i ECB-uttalandet och presskonferensen som signifikant ändrar vårt huvudscenario och riskbalansen. Våra förväntningar förblir en snabbare normalisering av penningpolitiken: sänkningar vid varje möte tills policyräntan nåt 2,25 procent i april 2025, mittpunkten i det neutrala intervallet 2,00-2,50 procent", skriver Deutsche Bank i ett kundbrev.

Data från Storbritannien på morgonen visade att detaljhandeln oväntat ökade 0,3 procent i september jämfört med i augusti (väntat -0,3 procent), och ökade 3,9 procent jämfört med september 2023 (väntat +3,2).

T Rowe Price noterar att den överraskande starka statistiken går på tvärs mot det sjunkande konsumentförtroendet i september, och även mot narrativet om att osäkerhet inför budgeten gör konsumenterna mer försiktiga.

"Men det är förenligt med den stora förbättringen i husmarknadsindikatorerna efter Bank of Englands första räntesänkning i augusti", skriver T Rowe Price i ett kundbrev.

Pundet stärktes mot andra valutor efter statistiken, och brittiska räntor stiger något relativt räntorna i övriga Europa.

Tidigare på fredagen visade data från Kina att den ekonomiska aktiviteten var något högre än väntat i september, vilket bidrog till att BNP steg 4,6 procent under det tredje kvartalet jämfört med tredje kvartalet 2023. Det var visserligen lägre än de +4,7 procent som noterades för andra kvartalet men ändå över väntade +4,5 procent.

ING Economics noterar att Kinas BNP därmed har stigit 4,8 procent under årets tre första kvartal jämfört med motsvarande period 2023, vilket betyder att det nu krävs en "något mindre imponerande tillväxt under fjärde kvartalet" för att nå Pekings mål för helåret på "runt 5 procent".

Kinas nationella statistikbyrå (NBS) ser dock skäl till försiktighet trots förbättringar i de huvudsakliga indikatorerna när stimulansåtgärderna rullas ut.

"Vi måste också se att den yttre miljön blir allt mer komplex och dyster, och ekonomins grund för återhämtning och förbättring måste befästas ytterligare", sade en talesperson enligt Bloomberg News.

I Sverige rapporterade SCB att den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 8,6 procent i september, från 8,3 procent i augusti, vilket var över de 8,4 procent som väntades enligt Infronts prognosenkät.

Handelsbankens Anders Bergvall konstaterar att arbetslösheten därmed uppgick till 8,5 procent säsongsjusterat under tredje kvartalet, och statistiken är därmed något svagare än vad Riksbanken har räknat med, vilket kan öka sannolikheten något för en 50-punkterssänkning från Riksbanken i november.

"Men indikatorerna för den reala ekonomin är blandade. Hushållskonsumtionen och BNP för augusti var starkare än Riksbankens prognos", skriver han, och tillägger att Handelsbanken håller fast vid sin prognos om att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter den 7 november.

Svenska statsobligationsräntor sjunker svagt i kortare löptider på fredagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt obetydligt svagare mot euron jämfört med vid svensk stängning på torsdagen.

USA-räntorna handlas ytterligare något högre på fredagsförmiddagen, efter att ha stigit i spåren på relativt positiva datanyheter på torsdagseftermiddagen.

Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar bostadsbyggande i september, klockan 14.30. En rad Fedledamöter, Bostic, Kashkari och Waller, står också på talarlistan i eftermiddag/kväll, med start klockan 15.30.



            fredag kl 9.30 (torsdag kl 16.15)
           ====================================
USD/SEK    10:5158  (10:5250)  EUR/USD    1:0837  (1:0823)
EUR/SEK    11:3978  (11:3903)  USD/JPY    150:12  (149:90)
Ty obl 2      2,14     (2,16)  Ty obl 10    2,22    (2,21)
US obl 2      3,99     (3,98)  US obl 10    4,12    (4,09)
Sv obl 2      1,75     (1,76)  Sv obl 10    2,06    (2,06)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -