Novo Nordisk
Konsumentgrupper uppmanar FTC att blockera Novo Holdings förvärv av Catalent (Finwire)

2024-10-18 10:31

Amerikanska konsumentgrupper och två stora fackföreningar uppmanade på torsdagen konkurrensmyndigheten i landet (FTC) att stoppa Novo Holdings planerade förvärv av kontraktstillverkaren Catalent. Anledningen är att affären anses hota konkurrensen inom viktminskningsläkemedel och banbrytande genterapier, skriver Reuters.

I förra veckan uppmanade även senatorn Elizabeth Warren, en demokrat, FTC att titta närmare på affären på grund av liknande farhågor.

Affären kan begränsa alternativen för konkurrenter som Amgen, Pfizer, Roche och Astra Zeneca, säger grupperna. Även Viking Therapeutics, Structure Therapeutics och Sun Pharma har GLP-1-läkemedel under utveckling och kan komma att påverkas, hävdar grupperna.

”På grund av det föreslagna förvärvet finns det en verklig fråga om huruvida dessa framtida konkurrenter till Novo kommer att kunna säkra expertisen för att ta produkten till marknaden och ha tillgänglig och kvalificerad kapacitet för att tillverka dessa produkter när de lanseras kommersiellt”, säger grupperna.

Det var i februari som Novo Nordisks kontrollerande aktieägaren Novo Holdings tecknade ett avtal om att förvärva Catalent för att öka tillgången på flaggskeppsläkemedlet Wegovy.

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Novo Nordisk B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -