ECB
VISSA LEDAMÖTER VILLE SLOPA ÅTAGANDE OM STRAM POLICY- RTRS (Direkt)

2024-10-18 11:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vissa ECB-rådsledamöter ville vid veckans policymöte slopa åtagandet om att hålla penningpolitiken stram, detta eftersom inflationen nu kan visa sig bli lägre än vad som väntades för bara några få veckor sedan.

Det rapporterar Reuters och hänvisar till fem källor.

ECB sänkte på torsdagen depositräntan med 25 punkter, och upprepade samtidigt att man avser att hålla räntorna "tillräckligt restriktiva så länge det krävs" för att inflationen ska återgå till målet inom rimlig tid.

Det visar att majoriteten i rådet inte instämde i avvikarnas uppfattning, men uppgifterna tyder ändå på att debatten inom ECB nu allt mer skiftar över från att bekämpa inflationen till att stödja en trög ekonomi.

Vid presskonferensen efter torsdagens räntebesked gav ECB-chefen Christine Lagarde inga signaler om framtida räntesänkningar, men fyra källor med insyn uppgav för Reuters att en räntesänkning i december är trolig såvida inte data över den ekonomiska utvecklingen eller inflationen vänder uppåt de kommande veckorna.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade tidigare på fredagen att ECB håller alla alternativ fullt öppna inför kommande möten eftersom risken för att inflationen ska skjuta under målet nu är lika stor som att den ska skjuta över målet.

Han sade också att han tror att inflationen nu kan nå ECB:s 2-procentsmål tidigare än väntat nästa år, och att centralbanken nu bör vara lika uppmärksam på risken för att inflationen sjunker under 2 procent under en utdragen tid som de tidigare varit på risken för att den ska överskrida målet.

"Riktningen är i mina ögon klar – vi bör fortsätta att lätta vår restriktiva policy på ett lämpligt sätt… men takten måste guidas av en 'smidig pragmatism'. I en osäker internationell miljö har vi total optionalitet inför de kommande mötena", sade Villeoy de Galhau.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -