ASIEN
KURSREKORD FÖR TSMC, PBOC OCH BNP-DATA STÖTTAR I KINA (Direkt)

2024-10-18 07:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De asiatiska aktiemarknaderna handlades på mestadels positiva nivåer under fredagsmorgonen. Kinas marknader stöttades av sänkt sjudagarsrepa, samtidigt som positiva kinesiska data visade att tillväxten växte något mer än förväntningarna.

Teknikaktier hade en trögare dag, där dock den taiwanesiska chiptillverkaren TSMC satte nytt kursrekord efter en starkare kvartalsrapport för tredje kvartalet än väntat.

Hongkongbörsens storbolagsindex Hang Seng var liksom Shanghaibörsens kompositindex upp med 1,4 procent vid klockan 7.20, en markant återhämtning från en negativ start på handelsdagen.

Kinas sjudagarsrepa har sänkts med 20 punkter och räntorna på den medelfristiga lånefaciliteten har sänkts med 30 punkter beroende på marknadslikviditeten, enligt nyhetsbyrån Xinhua.

Centralbanken PBOC:s chef, Pan Gongsheng, upprepade samtidigt att också bankernas reservkrav kanske kommer att sänkas med ytterligare 25-50 punkter i år baserat på marknadslikviditeten, och att LPR-räntan väntas sjunka med 20-25 punkter på måndag.

BNP-data visade samtidigt att ekonomin växte med 4,6 procent under tredje kvartalet, jämfört med samma kvartal i fjol. Det var strax över förväntan. Enligt Trading Economics estimat väntades en tillväxt på 4,5 procent. Takten är dock svagare än Pekings tillväxtmål på 5 procent i år.

På Taipeibörsen i Taiwan lyfte TSMC, världsledaren inom chiptillverkning, med 6 procent efter att en delårsrapport släppts efter börsstängning på torsdagen.

Över lag tyngdes dock tekniksektorn av att chipsektorunderleverantören ASML tidigare i veckan varnat för att efterfrågan utanför AI-chipområdet ser ut att fortsätta i svag trend.

I Japan var Tokyobörsens storbolagsindex Nikkei 225 upp med 0,1 procent, efter att inflationsdata visade en mindre uppgång än väntat i september. Den underliggande inflationen beskrivs samtidigt som "fortsatt robust".

Svagast utveckling bland de större börserna i regionen sågs i australiensiska S&P/ASX 200, Sydneybörsens storbolagsindex, som var ned med 0,9 procent.


Marknadstemperatur kl 07:20

==============================================================
                               kl 07:20    kl 12:35      Sedan
                                                         31/12

Nikkei 225                       +0,1%            -     +16,4%
Hongkong Hang Seng               +1,4%            -     +19,6%
Kinas Shanghai Comp              +1,4%            -      +8,0%
Australia S&P/ASX200             -0,9%            -      +9,1%

KÄLLA: Infront.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -