LÖNEAVTAL
MER STABILT LÄGE INFÖR AVTALSRÖRELSE – HEDÉN (KI) (Direkt)

2024-10-08 09:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inför den nu stundande avtalsrörelsen är läget klart mer stabilt än förra gången. Inflationen har kommit ner och reallöneökningarna har börjat stiga igen, men att det tar tid innan tappet är återtaget.

Det säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet (KI), till Nyhetsbyrån Direkt.

Den 22 oktober publicerar Konjunkturinstitutet sin Lönebildningsrapport, som man brukar göra inför varje avtalsrörelse.

Prognoschefen konstaterar att inför förra lönerörelsen, för två år sedan, stod fack och arbetsgivare långt ifrån varandra och det var ett mer utmanande läge då det var oklart hur inflationen skulle utvecklas.

"Nu är läget annorlunda än förra gången. Då hade vi hög inflation, höga bristtal och det var mer ovisst om inflationen skulle komma ner, även om vi trodde det. Vi visste inte heller om det skulle bli höga avtal, med en löneprisspiral som följd. Men det blev ju relativt sett återhållsamma avtal som inte eldat på inflationen", säger Ylva Hedén Westerdahl.

Hon säger att de nu känner sig rätt trygga med att inflationen har kommit ner som de trodde.

"Det är en annan mer stabil miljö. Det ser ut som att inflationen nu är på en lägre nivå, samtidigt som räntorna är på väg ner och det spelar också roll för lönerna", säger hon.

Prognoschefen noterar att när arbetsmarknaden nu försvagas blir kanske förhandlingsstyrkan hos arbetstagarsidan lite svagare, än när vi är inne i en högkonjunktur.

I sin senaste konjunkturprognos, den 26 september, spådde KI att lågkonjunkturen i den svenska ekonomin i år fördjupas. En försiktig konjunkturåterhämtning inleds mot slutet av året men lågkonjunkturen dröjer sig kvar längre än vad som tidigare antagits.

De lät sin BNP-prognos för i år ligga kvar på +0,7 procent, men prognosen för 2025 reviderades ned till 1,8 procent, från 2,2 procent i den uppdaterade augustiprognosen.

KI skrev att den försvagade arbetsmarknaden 2024 minskar lönetrycket framöver och därmed minskar löneökningstakten något. Men ur ett historiskt perspektiv är löneökningstakten kvar på en jämförelsevis hög nivå nästa år och vid utgången av 2025 är reallönen på samma nivå som 2019.

I konjunkturprognosen spådde KI att timlönerna i hela ekonomin ökar med 4,0 procent i år och 3,6 procent nästa år. I augusti var prognoserna 3,9 respektive 3,6 procent.

Det som i huvudsak stödjer löneökningstakten är en gradvis återhämtning av efterfrågan på arbetskraft, samt att förädlingsvärdet i näringslivet har ökat mer än arbetskostnaderna de senaste åren. De jämförelsevis höga löneökningarna innebär att reallönerna, beräknade med KPIF och konjunkturlöner, ökar med 2,2 procent 2025.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -