Lannebo tror fortsatt på 25 punkters sänkning efter KPI-siffror (Finwire)

2024-10-08 08:18

Den svenska inflationen inkom under morgonen exakt som väntat enligt Bloombergs enkät bland analytiker.

Lars Kristian Feste, räntechef på Lannebo Kapitalförvaltning, anser att den inkom något högre än väntat.

"Det var något högre än väntat. Det ändrar inte vår bedömning om att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter vid sitt nästa möte i början av november, till 3,0 procent", uppger han för Finwire.

Feste bedömer att inflationen måste falla ytterligare för att det skall vara aktuellt för den svenska centralbanken att genomföra en dubbelsänkning.

"Protokollet från Riksbankens senaste möte var visserligen duvaktigt, men vår bedömning är att KPIF hade behövt komma in närmare 1 procent för att de skulle slå till med en dubbelsänkning. Det som också tillhör bilden är att marknaden inte längre räknar med en dubbelsänkning från Fed senare i år efter stark arbetsmarknadsdata plus att det inte är helt säkert att ECB sänker i oktober, vilket kan göra det svårare för Riksbanken med en dubbelsänkning."

Räntechefen bedömer att Riksbanken inte är så orolig kring konjunkturen och arbetsmarknaden utan att det i allt väsentligt är inflationen som styr räntebeslutet.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, bedömer att det är kassaskåpssäkert med en räntesänkning den 7 november men menar samtidigt att aptiten på -50 punkter dämpats rejält.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -