ECB
KAMPEN MOT INFLATIONEN ÄR INTE ÖVER ÄN – HOLZMANN (Direkt)

2024-10-08 05:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska centralbanken bör inte utropa seger över inflationen alltför tidigt, eftersom det underliggande pristrycket är fortsatt högt.

Det sade ECB-rådsledamoten Robert Holzmann skriver Bloomberg News.

I en intervju med den tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung sade han att inflationen visserligen rör sig i rätt riktning, men att den ännu inte är besegrad. Han påpekade att en betydande del av den senaste tidens nedgång i inflationen beror på fallande energikostnader.

"Om man tittar på den viktigare kärninflationen, det är här volatila energi- och livsmedelspriser utesluts, ser det inte så bra ut", sade han.

Kommentarerna från ECB:s mest hökaktiga ledamot kommer sannolikt inte att dämpa förväntningarna på en tredje räntesänkning för året nästa vecka, med en inflation som nu ligger under ECB:s mål på 2 procent för första gången sedan 2021 samtidigt som det går sämre än väntat för ekonomin i eurozonen.

Holzmann, som var den ende som motsatte sig junis initiala sänkning av styrräntan men stödde septembers sänkning, förklarade att detta stöd inte ska ses som en signal för ytterligare automatiska räntesänkningar.

När det gäller det ekonomiska läget erkände han den försvagande trend som vissa av hans kollegor har hänvisat till för att motivera snabbare penningpolitiska lättnader, men är fortfarande försiktig och mer reserverad.

"Om detta är cykliskt finns det ett starkare motiv att sänka räntorna än om avmattningen har strukturella orsaker, det vill säga ett resultat av ett dåligt politiskt ramverk", sade Holzmann.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -