ORIGO QUEST C
Origo Quest minskade 1,5 procent i september - Elekta i fokus (Finwire)

2024-10-07 09:38

Fonden Origo Quest minskade 1,5 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 2,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

I september var lång/kort-spreaden negativ. Långbokens viktigaste innehav uppges nu vara Elekta, Sobi och New Wave. Kortboken domineras istället av bolag där man identifierat risker i redovisningen eller andra så kallade "red flags".

Under månaden har förvaltarna träffat ledningen och huvudägare i innehaven Elekta. Elekta, en av fondens större positioner, uppges ha presterat under marknadens förväntningar med låg tillväxt och svag bruttomarginal. Origo har fortsatt köpa aktier under månaden och förvaltarna menar att den underliggande kvaliteten är underskattad.

Enligt deras analys förväntas försäljningen öka när det nya produktprogrammet etablerar sig på marknaden. De noterar även en tydlig förändring i kostnadsutvecklingen och tar försiktigt hänsyn till den förbättring som sker genom ett ökat lönsamhetsfokus i produktutvecklingen.

Vidare lyfter man att Kina utfärdade under månaden ett gigantiskt stimulanspaket och utlovar ytterligare åtgärder för att nå målet om fem procents BNP-tillväxt. Stimulanspaketet gav energi åt de asiatiska och internationella börserna.

Amerikanska centralbanken sänkte också styrräntan med 0,5 procent, vilket var över marknadens förväntningar.

"Samtidigt som det kan vara en signal om att den amerikanska ekonomin är svagare än väntat så bedömer vi snarare att detta kommer leda till ökade investeringar i slutet av året och ett ökat förtroende kring mjuklandningsscenariot."

Förvaltarna noterar också en kraftig eskalering av mellanösternkonflikten.

"Det kan på sikt bli en negativ inflationsdrivare, men det är lite för tidigt att ha en stark åsikt."

Avslutningsvis lyfter man att Origo har anställt den rutinerade förvaltaren Per Johansson med erfarenhet från Fidelity, Bodenholm och Didner & Gerge. Man har även anställt Oscar Severinsson som ny operativ chef.

De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Elekta, SOBI, New Wave, Freetrailer och Spar Nord.

Origo Quest, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,5
Fond i år, förändring i procent 2,2

Leo Luthander
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

ORIGO QUEST C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -