Robeco New World Financial ökade 0,62 procent i augusti - Aging Finance drog ned utvecklingen (Finwire)

2024-09-20 13:33

Fonden Robeco New World Financial E EUR steg 0,62 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,07 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 12,36 procent och är därmed sämre än index som har ökat 18,95 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Patrick Lemmens, Michiel van Voorst och Koos Burema.

Marknadskommentaren inleds med att förvaltarna diskuterar den nedgång som marknaden mötte i början på månaden. Börsfallet förklaras ha orsakats av en räntehöjning från Bank of Japan och globala justeringar, även om marknaden återhämtade sig mot slutet av månaden.

Sett till fondens investeringsteman var Digital Finance den starkaste trenden under månaden, med god utveckling i Adyen, Paypal, Mercadolibre och Nu Holdings. Tvärtom presterade Aging Finance-temat svagare, där Carlyle, Aegon och försäkringsbolag med exponering mot Kina utvecklades bidrog negativt.

Sett till de olika branschgrupperna kom bank, detaljhandel och professionella tjänster med positiva bidrag. Tvärtom utvecklades försäkringsbolag, kapitalmarknader och programvara sämre.

Vidare menar förvaltarteamet att både aktier i allmänhet och finansaktier fortsätter att starkt korrelera med likviditetsindikatorer. Därför tros utvecklingen i realräntor, kreditspreadar och globala centralbankernas agerande styra marknaden.

Förvaltarna skriver att även om räntorna har nått sin topp tror man att tiden för nollräntepolitiken är över, och det innebär att många finansbolags affärsmodeller i grunden är bättre lämpade för att generera god avkastning över kapitalkostnaden och skapa ekonomiskt mervärde som kan återföras till investerarna genom utdelningar och återköp.

"Vi tror att en aktiv investeringsstrategi med fokus på de bäst förvaltade bankerna och försäkringsbolagen kommer att vara rätt sätt att dra nytta av denna möjlighet. För Digital Finance har den underliggande trendmässiga tillväxten varit fortsatt robust, vilket ger oss förtroende för att investerarna med tiden kommer att fortsätta att uppskatta dessa strukturella tillväxtfördelar", avslutar förvaltarna.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Visa, Goldman Sachs och Morgan Stanley med exponeringar om 3,56, 3,45 respektive 3,07 procent.

Robeco New World Financial E EUR, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,62
Index MM, förändring i procent 1,07
Fond i år, förändring i procent 12,36
Index i år, förändring i procent 18,95

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -