Hui: Detaljhandeln står inför återhämtning (Finwire)

2024-09-20 07:32

Hui bedömer att den svenska detaljhandeln, mätt som löpande priser, växer med 1,5 procent i år och 3,5 procent nästa år. Prognosen för i år har sänkts från tidigare 2 procents tillväxt.

Årets uppgång väntas främst vara drivet av dagligvaruhandeln. Det syns nu även en volymtillväxt och prisökningstakten i den sektorn har stabiliserats på en låg nivå. Det syns även en volymtillväxt i sällanköpshandeln.

Om man istället räknar volym väntas uppgången vara 0,5 respektive 2 procent för samma år.

"Efter en period av svagt konjunkturläge längtar många efter en snabb ekonomisk förbättring. Återgången sker dock gradvis och vändningen kommer något senare än vad som tidigare förutspåtts. Pressade konsumenter och företagare behöver därför hålla ut lite till. Vi har återhämtningen i sikte och kan snart lägga lågkonjunkturen bakom oss", säger William Lindquist, analytiker på HUI Research.

Hui spår en BNP-tillväxt på 1 procent för i år och 2,3 procent nästa år. Båda prognoserna är en upprepning.

Riksbanken förväntas sänka räntan vid samtliga tre återstående räntemöten i år och styrräntan spås uppgå till 2,75 procent vid slutet av året. Fortsatta räntesänkningar, stigande inkomster och nya investeringar i näringslivet ger en ordentlig skjuts in i 2025.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -