HEXATRONIC
KOMMER INTE TAPPA MOMENTUM UNDER VD-BYTET - ORDF (Direkt)

2024-09-20 08:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hexatronics vd-byte innebär en förändring för bolaget, men med en stark ledningsgrupp och styrelse ska momentum kunna bibehållas under processen. Flera interna kandidater till vd-posten finns men styrelsen ska även söka externt.

Det säger Hexatronics styrelseordförande Magnus Nicolin i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

" Vi kommer inte att tappa momentum som en följd av det här. Hexatronic är ett starkt bolag med många duktiga människor och även om vd har en stor betydelse är han inte allt", säger han.

Beskedet om att Henrik Larsson Lyon avgår som vd för Hexatronic mottogs negativt av marknaden, som tryckte ned aktiekursen 10 procent på onsdagen.

"När det kommer en sådan överraskning i marknaden blir det oftast en stark reaktion, men i det här fallet kommer Henrik att stanna kvar och hjälpa till i övergången", säger Magnus Nicolin.

Har ni några kandidater redan nu till vd-posten?

"Vi har interna kandidater men styrelsen har ansvar i det här läget att titta på bästa möjliga lösning. Vi har ett ansvar att utvärdera externa såväl som interna kandidater."

Magnus Nicolin påpekar i sammanhanget att det oftast går lättare och snabbare att tillsätta en intern kandidat.

"Å andra sidan är det viktigt att styrelsen väljer 'rätt' person. Speciellt eftersom vi står i ett vägskäl där det till viss del behövs annorlunda ledaregenskaper under de kommande fem åren än vad det har gjort de senaste fem åren. Visst innebär ett vd-byte en utmaning, men också en möjlighet", säger han.

I våras tillträdde Magnus Nicolin som styrelseordförande för Hexatronic. Han sitter också som ordförande för fukthanteringsföretaget Munters och har haft en operativ karriär utanför Sverige med många års erfarenhet av globala verksamheter.

Just att kunna leda ett globalt tillväxtföretag kommer högt upp på listan över efterfrågade egenskaper hos nästa vd för Hexatronic.

"Det måste vara en person med internationell erfarenhet. Framför allt med tanke på att en stor del av våra tillväxtmöjligheter finns i USA, både vad gäller FTTH-marknaden och inom Data Center som växer otroligt snabbt."

Även en förmåga att genomföra Hexatronics förvärvsstrategi, kunskap att integrera och få ut fördelarna av förvärven, efterfrågas hos en ny vd. Samtidigt ska den starka kulturen inom företaget bevaras.

"En av Henriks (avgående vd:n, reds anm) styrkor är att han har byggt en stark kultur, han är empatisk och har en nära relation till många inom bolaget. Den kulturen gör att vi stöttar och tror på varandra, vilket är en viktig faktor. Den nya vd:n ska vara en person som tycker om att bygga team och utveckla personal", säger han.

SEB har i en analys nämnt Martin Åberg, Hexatronics vice vd, som en möjlig efterträdare till Henrik Larsson Lyon.

"Martin Åberg är en av de interna kandidaterna, absolut. Han är en otroligt duktig person, som bland annat har haft ansvar för våra förvärv. Han har många av de här egenskaperna som vi pratar om och är en stark kandidat", kommenterar Magnus Nicolin.

När skulle du vilja kunna presentera en ny vd? Kan det ske redan i år?

"Jag skulle säga att första kvartalet (2025, reds anm) är en mer realistisk tidpunkt. Det är ganska normalt att det tar en viss tid."

Styrelsen i Hexatronic, som genomgick en större ommöblering i våras då Magnus Nicolin var en av fyra nya ledamöter som valdes in, ser inte att någon dramatisk förändring av bolagets strategi krävs. Den strategi som har tagit form de senaste 18 månaderna, med två nya tillväxtområden i Harsh Environment och Data Center, ska fortsätta att utvecklas, är beskedet från ordföranden.

Ett arbete med att utveckla bolagets struktur och organisation, efter en tid av snabb tillväxt, står på agendan samtidigt som den "framgångsrika entreprenöriella andan" i bolaget ska bibehållas, förklarar Magnus Nicolin.

Efter närmare ett år med en försvagad marknad inom Fiber Solutions är Hexatronics bedömning att marknaden är fortsatt svag under det tredje kvartalet.

Finns det förutsättningar för att 2025 erbjuder en bättre marknad än i år?

"På en allmän nivå kan 2025 bli bättre. Räntesänkningarna börjar nu ta fart, vilket kommer att stimulera investeringar. Sedan har vi det jättelika federala investeringsprogrammet i USA som kommer att få effekt, men det har tagit längre tid än vad man trodde inledningsvis. Den stora frågan är vad som händer med världsekonomin och här tror de flesta bedömare på någon slags mjuklandning", säger Magnus Nicolin.


Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Hexatronic Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -