Captor Iris Bond A
Captor Iris Bond ökade 1,0 procent i augusti - marknaden förväntar sig aggressiv räntesänkningsbana (Finwire)

2024-09-20 11:45

Fonden Captor Iris Bond steg 1,0 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Daniel Karlgren och William Sjöberg.

Förvaltarna inleder med att notera att långräntemarknaden tagit en paus efter den turbulenta julimånaden. Svenska tioåriga swapräntan föll från 2,37 till 2,29 procent medan den ettåriga swapräntan sjönk med över 40 baspunkter.

Svensk inflation stabiliserades med en kärninflation strax över 2 procent och KPIF som kommit in under 2 procent för andra månaden i rad, i linje med Riksbankens mål.

Marknaden förväntar sig en fortsatt aggressiv sänkning av styrräntan under 2024, vilket förklaras av en svag arbetsmarknad och räntemässig lättnad i andra delar av världen. Svensk styrränta förväntas ligga under 2 procent till nästa sommar.

"Fyraåriga svenska bostadsobligationsspreadar har gått isär ett par punkter till cirka 30 räntebaspunkter över swapränta under månaden", skriver förvaltarna.

Vid månadens slut var fondens duration 10,47 år och kreditdurationen 3,77 år. Spread mot swap låg på 0,35 procent.

De största emittenterna i fondens portfölj var Swedbank Hypotek, Nordea Hypotek och Stadshypotek med vikter om 12,8, 12,2 respektive 10,5 procent.

Captor Iris Bond, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,0
Fond i år, förändring i procent 3,0

Max Olsson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Captor Iris Bond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -