BOJ
JAPANS EKONOMI ÅTERHÄMTAR SIG I MÅTTLIG TAKT - UEDA (Direkt)

2024-09-20 09:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japans inhemska ekonomi återhämtar sig i en måttlig takt, men svagheter har noterats inom vissa sektorer. Osäkerheten runt ekonomin och priserna förblir samtidigt hög.

Det sade Bank of Japans (BOJ) chef Kazuo Ueda vid en pressträff efter räntebeskedet tidigare på fredagen, enligt Reuters.

Han sade att centralbanken måste bevaka de finansiella marknaderna och valutamarknadens påverkan på den inhemska ekonomin och priserna. Ekonomin och marknadstrenderna ska bevakas med en "extremt hög känsla av brådska".

BOJ-chefen sade vidare att centralbanken kommer att fortsätta att justera graden av penningpolitisk lättnad om utsikterna för ekonomin och priserna realiseras.

Enligt Ueda har aktuella data utvecklats i linje med bankens prognos, och bedömningen om privatkonsumtionen har justerats upp till följd av stigande löner, och Ueda vill nu se hur löneökningarna reflekteras i tjänstepriserna.

BOJ räknar med att löneökningarna kan fortsätta vid vårens förhandlingsrunda, och de kommer att noga bevaka om löneökningarna är uthålliga.

Han sade också att aktuella data antyder att BOJ kan komma att kunna höja utsikterna för den underliggande inflationen, men trender utomlands skapar osäkerhet.

Ueda sade också att han är medveten om kritiken om att bankens kommunikation var otillräcklig i samband med räntehöjningen i juli. BOJ ska fortsätta att försöka att noga kommunicera sitt tänkande runt policybesluten med marknaden, och enligt Ueda vore det bra att kommunicera mer frekvent om centralbankens bedömning om inflationsutsikterna och sannolikheten för att inflationsmålet ska uppnås.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -