SSAB
SHB SER UPPSIDA PÅ 90% FÖR AKTIEN, VÄRDERING ORIMLIG (Direkt)

2024-09-19 09:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsbanken anser den nuvarande värderingen på SSAB är "orimlig" och anser ett rimligt nuvärde per aktie för ståltillverkaren borde vara 87 kronor.

Det framgår av en analys där banken upprepar sin långsiktiga rekommendation outperform och kortsiktiga rekommendation köp, samtidigt som riktkursen på tre års sikt justeras ned till 90 kronor (100), vilket innebär en uppsida på cirka 90 procent från nuvarande kurs.

Under torsdagsmorgonen stiger SSAB omkring 1,9 procent till 48:60 kronor.

Hittills i år är dock aktien ned omkring 37 procent.

I analysen med rubriken " Värderingen på all-time low" skriver Handelsbanken att även om den inte tror att SSAB:s investering i Luleå på drygt 50 miljarder kronor kommer att bidra till aktieägarvärdet, anser de att marknadens nuvarande värdering av bolaget är orimlig.

"Om vi åsätter Luleåinvesteringen ett nuvärde på cirka 30 miljarder kronor får vi ändå ett rimligt nuvärde på 87 kronor per SSAB-aktie, varav enbart Special Steels står för 60 kronor per aktie", står det i analysen där banken bedömer att stålmarknaderna i Europa och USA kommer att studsa tillbaka under 2025.

För det tredje kvartalet spår Handelsbanken att SSAB kommer att presentera ett rörelseresultat på 1,4 miljarder kronor, vilket innebär ett betydande tapp om cirka 1,6 miljarder kronor jämfört med föregående kvartal.

"Resultattappet drivs av stora underhållsstopp (0,9 miljarder kronor) och fallande stålpriser i kombination med lägre leveranser" skriver banken i analysen som vidare prognostiserar att SSAB-ledningen kommer att guida för ännu lägre realiserade stålpriser under det fjärde kvartalet.

"Vi bedömer dock att de svaga siffrorna för det tredje kvartalet och dystra utsikter redan är inprisade av marknaden", heter det.

SSAB rapporterar för sitt tredje kvartal den 23 oktober.


Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

SSAB B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -