POLITIK
SKA FÅ EKONOMIN VÄXA KORT OCH LÅNG SIKT - SVANTESSON (Direkt)

2024-09-19 13:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Budgetens syfte är att få svensk ekonomi att fungera bättre nu men även om 100 år.

Det sade finansminister Elisabeth Svantesson i sitt inledningsanförande i riksdagens budgetdebatt på torsdagen. Hon tog sin utgångspunkt i stationshuset i Göteborg, som byggdes för 100 år sedan.

Hon marknadsförde sparformen ISK, där regeringen nu gör de första 150.000 sparade kronorna skattefria, men sade också att hon vet att många inte har möjlighet att spara någonting alls.

I budgeten höjs bidrag för de allra mest utsatta, sade finansministern.

Hon sade att det som bekymrar henne är hur ekonomin ska växa även om 10-15 år, eftersom det bara är en växande ekonomi som kan betala för välfärd och investeringar.

"Det krävs investeringar för tillväxten, och den här budgeten är investeringstung", betonade Svantesson.

Hon sade vidare att Sverige är och ska fortsätta att vara ledande i klimatomställningen.

Och om företag ska kunna fortsätta att växa behöver marginalskatterna sänkas eftersom de hämmar framtida välfärd, framhöll finansministern.

Elisabeth Svantesson sade vidare att hon är glad över att partierna är eniga om stödet till Ukraina.

"Vi tog över makten i ett Sverige som var både fattigare och farligare… med potthål i vägarna och skotthål i väggarna. Vi fick mandat att vända utvecklingen och det gör vi, budget för budget", sade finansministern.

Hennes företrädare på finansministerposten, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg, var hård i sin kritik mot regeringens budget.

Han hävdade att finansministern skuldsätter svenska folket för att sänka skatten för de allra rikaste.

"Sanningen är att vi är sämst i klassen. Vi bedöms få lägst tillväxt i EU och den högsta arbetslösheten. Bostadsbyggandet har kraschat. Kort och gott det har gått dåligt för svensk ekonomi", sade Damberg.

Enligt honom krävs det en regering som tar vara på de chanser och möjligheter vi har, men regeringen har gjort tvärtom och i själva verket "bromsat tillväxten".

"Sverige behöver en budget för att få igång ekonomin och lägga statens pengar där de gör bäst nytta, som bostadsbyggnad, snabbare energiutbyggnad", sade han.

Damberg sade att "det kan inte kännas bra i magen" på finansministern att vara ansvarig för att Jimmie Åkesson får stora skattesänkningar medan barnfamiljer med små marginaler får en bråkdel.

Han var vidare mycket kritisk mot att regeringen inte höjer de generella statsbidragen till kommunsektorn och kallade det för en "sjukvårdsblåsning".


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -