POLITIK
FRIHET HUVUDARGUMENT FÖR SÄNKTA SKATTER –SJÖSTEDT (SD) (Direkt)

2024-09-19 14:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är bra att sänkt skatt ger fler antal arbetade timmar, men "huvudargumentet för mig är friheten".

Det sade Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomis-politiske talesperson, i riksdagens budgetdebatt på torsdagen. Hans parti har varit med och förhandlat fram budgeten.

"Om fler får behålla mer av sin egen lön eller pension ökar deras frihet", framhöll han.

Sjöstedt tog upp att Sverige under den förra regeringen hade "högst bränslepriser i hela världen, nu slipper vi det eftersom vi ville annorlunda".

Vill man ha okontrollerad migrationspolitik då röstar man för det, enligt SD-företrädaren.

Han tog även upp tandvårdsbidraget som kommer att göra det betydligt billigare för äldre att gå till tandläkaren, en fråga som SD drivit.

Ida Gabrielsson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, var inte lika glad.

Hon tyckte att budgeten med "kirurgisk precision" gynnar de egna Moderata kompisarna, samtidigt som personalen flyr en sjukvård i kris.

"När avgifterna höjs är det inte mycket kvar för medelsvensson", sade hon och tillade att "ojämlikhet inte skapar tillväxt".

Vad fick då SD i utbyte för att gå med på Moderaternas skattesänkningar frågade hon retoriskt.

"Jimmie Åkessons ryggrad är så svag så han knappt kan stå upp", sade hon och hävdade att SD "inte fått en spänn" i budgeten.

Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, ägnade sitt inledningsanförande åt att säga att Sverige har EU:s tredje högsta arbetslöshet, och nu stiger den.

"Det går inte att blunda för detta. Vi vet vad den här sortens arbetslöshet gör för bland annat kriminaliteten", sade han.

Ådahl framhöll att vi vet att sänkta skatter för småföretag skapar jobb, men regeringen lägger knappt några pengar alls på detta.

"Var finns viljan att stå på småföretagens sida, de som skapar arbetstillfällen?", frågade C-företrädaren.

Han undrade också hur regeringen kan lägga mer pengar på billigare bensin än på skolan.

Enligt Martin Ådahl är regeringen på väg rakt ner i diket med sin miljö- och klimatpolitik, och kritiserade dem bland annat för att inte bekosta kablarna till vindkraftverk till havs.

"Nu får det räcka med alla tomma ord, bota er vindkraftsallergi", sade han.

Miljöpartiets Janine Alm Ericson var inte nådig i sin kritik mot budgeten och sade att den tyvärr inte löser de problem som vi står inför.

"Man minskar inte utsläppen utan gör tvärtom. Förstår man inte allvaret med klimatförändringarna?", frågade hon och sade att det finanspolitiska ramverket måste klimatsäkras.

Hon sade också att näringslivet behöver ren, billig el nu - kärnkraften tar både för lång tid att bygga och riskerar att gräva djupa hål i skattebetalarnas fickor.

Alm Ericson var också kritisk mot att regeringen inte satsar mer på skolan och välfärden – "att det är rika män som är vinnare på denna budget är talande", sade hon.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -