NOTE
EN STÖRRE "FÖRSIKTIGHET" I NYA PROGNOSEN FÖR 2024 - VD (Direkt)

2024-09-19 11:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elektroniktillverkaren Note har nu en större "försiktighet" i sin prognos för 2024.

Det säger Notes vd Johannes Lind-Widestam till Nyhetsbyrån Direkt efter att bolaget på torsdagen tvingats sänka sin helårsprognos för tredje gången i år.

"Tidigare har vi precis nått upp eller underpresterat jämfört med vår prognos. Vi ska inte vara där och därför tar vi en större nedjustering nu. Vi har ett högre mått av försiktighet i den guidning vi har nu och vår syn är att vi har en stor chans att överprestera snarare än underprestera", säger han.

Prognossänkningen hänvisas till en ytterligare inbromsning i efterfrågan hos kunder. Nu räknar Note med en omsättning helåret 2024 på 3,83-3,9 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 8,9-9,2 procent, vilket kan ställas mot de tidigare prognoserna om 4,1-4,4 miljarder kronor i omsättning och en rörelsemarginal om 9,5-10,5 procent.

"Den största delen av tappet kommer från vårt segment Communications, produkter till 5G-utrullningen och även längre ut i systemen där man sprider datakommunikation i fastigheter", förklarar Johannes Lind-Widestam och tillägger:

"Våra kunder, som är leverantörer till telekombolagen, har senarelagt hela utrullningen. Nuvarande ränteläge gör att investeringar blir för dyra och de har satt det på vänteläge."

Johannes Lind-Widestam reflekterar över varför Note-ledningen inte såg det redan i det andra kvartalet och konstaterar att kunderna inte har lyckats ta in order på de leveranser som var planerade.

"Man kan alltid vara efterklok. Vi har trott att våra kunder haft kontroll på sina leveranser och de planer de har förmedlat till oss", säger han.

Dessutom räknar Note med en engångseffekt på omkring 15 miljoner kronor under det tredje kvartalet som härstammar från att bolaget inom laddboxverksamheten hjälpt en kund att bygga om gamla enheter.

"En sådan box kanske kostar 5.000 kronor, men nu har vi tagit 500 kronor för att uppgradera den. Det påverkar vår försäljning negativt på kort sikt, men vi vill å andra sidan ha välmående kunder", säger Note-vd:n.

Den nuvarande lägre förväntade omsättningsnivån för 2024 har också bidragit till att Note senarelagt sitt mål om att omsätta 7,5 miljarder kronor till 2028, från tidigare 2027.

"Med den nya basen för 2024 skulle målet för 2027 ha inneburit en årlig tillväxtökning på 25 procent och det är inte rimligt att ha kvar den kommunikationen i ljuset av det här svaga året. Jag är hellre försiktig även här", säger han.

Johannes Lind-Widestam lyfter dock fram att uppfattningen fortfarande är att tillväxten i Notes marknad framöver bedöms som "urstark", inte minst med tanke på att utökade investeringar inom försvarsindustrin bidragit till förbättrade möjligheter.

Han påpekar också att Note i den här inbromsningen på marknaden har lyckats anpassa verksamheten och har en fortsatt god lönsamhet.

"Ja, det är en kortsiktig nedgång som vi är besvikna över men vi ser positivt på framtiden", summerar Johannes Lind-Widestam.

Vid 11.30-tiden hade Note fallit 13,7 procent på Stockholmsbörsen.


Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

NOTE - I dag

{point.key}

NOTE - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -