Federal Reserves sänkning en 'rekalibrering' av policyn - Powell (Finwire)

2024-09-19 07:09

Federal Reserve sänkte under onsdagskvällen styrräntan med 50 baspunkter till intervallet 4,75-5,00 procent, vilket var mer än vad analytikerna räknat med (25 punkter) men i linje med marknadsprissättningen.

Efter det följde presskonferensen med Fed-ordförande Jerome Powell som beskrev sänkningen som en “rekalibrering” av Fed-policyn.

“Denna rekalibrering av vår policyhållning kommer att bidra till att bibehålla styrkan i ekonomin och arbetsmarknaden, och kommer att fortsätta att möjliggöra ytterligare framsteg för inflationen när vi påbörjar processen att röra oss mot en mer neutral hållning. Vi är inte på någon förutbestämd kurs. Vi kommer att fortsätta att fatta våra beslut möte för möte”, sade Powell.

Samtidigt varnade Powell de som tror att räntesänkningar på 50 punkter är den nya normala takten. Enligt honom bör investerare inte ha sådana förväntningar.

“Vi har väntat. Och jag tror att det tålamodet verkligen har gett utdelning i form av vårt förtroende för att inflationen rör sig hållbart under 2 procent, så jag tror att det är det som gör att vi kan ta detta starka steg i dag. Jag tror inte att någon ska titta på det här och säga: 'Åh, det här är den nya takten'”, sade Fed-chefen.

Han kommenterade också den övergripande synen på USA:s ekonomi och konstaterade att den är “i en bra form” och att den växer i en solid takt. Samtidigt har Fed noterat att jobbtillväxten börjat bromsa in, något man har ett vakande öga på.

”Det är tydligt att sysselsättningsökningen har minskat under de senaste månaderna, och det är värt att hålla ögonen på”, sade han.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -