Europeiska biltillverkare riskerar miljardböter - kommer inte nå utsläppsmålen som införs 2025 (Finwire)

2024-09-19 09:56

Europeiska fordonstillverkare uppger att de riskerar flera miljarder i böter på grund av att man inte kommer att kunna nå utsläppsmålen som träder i kraft nästa år. Det framgår av ett pressmeddelande från branschorganisationen ACEA.

ACEA kräver att EU:s institutioner vidtar brådskande åtgärder innan de nya utsläppsreglerna införs under 2025. Samtidigt vill man att förbudet mot att tillverka nya förbränningsmotorer 2035 ska ses över.

Branschorganisationens styrelse inkluderar höga chefer från Renault, Nissan och Toyota som säger att de ställs inför ett scenario där de antingen får miljardböter eller måste skära ner i produktionen och säga upp anställda.

Branschen har under 2024 präglats av att elbilsförsäljningen försvagats kraft. Enligt ACEA:s senaste siffror för bilregistreringarna i EU är elbilsmarknaden fortsatt på en nedåtgående bana.

"En kontinuerlig trend med krympande marknadsandelar för batteridrivna elbilar i EU sänder en mycket oroande signal till industrin och beslutsfattarna", skriver ACEA.

Bilförsäljningen i EU sjönk med 18,3 procent i augusti och riktigt svagt var det för batterielektriska bilar där registreringarna rasade med 43,9 procent.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -