ECB
FULLT MÖJLIGT ATT DE KAN SÄNKA I OKTOBER - CENTENO (Direkt)

2024-09-19 09:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB kanske behöver snabba på räntesänkningarna för att undvika att inflationen sjunker under prognoserna.

Det sade ECB-rådsledamoten Mario Centeno i en intervju med Politico, gjord före Fed-beskedet på onsdagen.

"Givet det läge vi befinner oss i nu, i den penningpolitiska cykeln, så behöver vi minimera risken för att skjuta under målet, eftersom det är den främsta risken", sade han.

Centeno ses som mer av en duva i rådet, men det är den tydligaste signalen hittills om att en sänkning skulle kunna vara aktuell redan vid oktobermötet.

ECB-chefen Christine Lagarde indikerade i förra veckan att de troligen kommer att sitta still till december, medan ECB:s chefekonom Philip Lane i veckan sade att de behöver fortsatt behålla möjligheten att agera i oktober. ECB-hökar har däremot framhållit att det kommer krävas ett "betydande skifte" i utsikterna för att överväga en ny sänkning redan i oktober.

Centeno sade att data sedan förra mötet, bland annat om löneutvecklingen och investerarförtroendet, redan pekar mot att antagandena i prognosen kan ifrågasättas, och att en tidigare sänkning kanske kan behövas.

Tjänsteinflationen är visserligen för hög, men investeringarna har sjunkit och arbetsmarknaden kanske inte är så stark som en ytlig betraktelse gör gällande.

Centeno, som tidigare varit finansminister och eurogruppens ordförande, avvisar också idén om att det är för kort tid till nästa möte för att redan då sänka igen.

"Jag tycker inte att fem veckor är en kort tidsperiod. Jag var finansminister, jag var tvungen att fatta beslut klockan 7.30, 7.45, 8.15. Fem veckor är gott om tid för oss att gå tillbaka till datan, titta på den igen och värdera vad varje del av informationen säger oss", sade han.

Näst ECB-möte hålls den 17 oktober.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -