DWS Invest SDG Global Equities ökade 0,29 procent i augusti - positiva bidrag från urvals- och allokeringseffekter (Finwire)

2024-09-19 11:59

Fonden DWS Invest SDG Global Equities LC steg 0,29 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 13,57 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Paul Buchwitz.

Inledningsvis diskuterar förvaltaren augustis utveckling på marknaderna, och menar att det vid första anblick kan se ut som en lugn månad med stadigt stigande priser. Så uppges däremot inte vara fallet, och marknaden upplevde stora svängningar med start i början av augusti.

"Den 5 augusti noterade till exempel Nikkei i Japan den största dagliga förlusten sedan den svarta måndagen 1987, vilket raderade ut hela årets vinster. Index i andra delar av världen inledde också månaden med betydande förluster."

Fallet förklaras snarare ha triggats av investerares omplaceringar än fundamentala faktorer, och de flesta index slutade månaden på plus efter att snabbt ha återhämtat sig. Även de fortsatt nedåttrendande priserna på statsobligationer gav understöd till marknadens värderingar.

Under månaden hade urvalseffekter en positiv påverkan på fondens relativavkastning, framför allt inom hälsovård, finans, teknik och kommunikation. Detta motverkades delvis av ett negativt urval inom industri och allmännytta.

Även sektorallokeringen bidrog positivt till utvecklingen överlag, med bidrag från undervikten i energi, sällanköpsvaror, teknik och övervikten i hälsovård och allmännytta. Negativt var undervikten i finans.

Gällande portföljaktiviteten valde man att avyttra ett företag som tillverkar halvledare och telekommunikationsutrustning globalt, och minska i ett amerikanskt vårdbolag. Tvärtom ökades positionerna i två ledande läkemedelsbolag med fokus på fetma- och diabetesläkemedel, samt i ett ledande design-, ingenjörs- och konsultföretag.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Medtronic, Unitedhealth Group samt Astra Zeneca, med portföljvikter om 4,7, 4,5 respektive 4,2 procent.

Vad gäller sektorallokering hade fonden tyngst exponering mot hälsovård, industri och informationsteknologi med vikter om 25,0, 17,3 respektive 16,9 procent.

Fondens hade störst geografisk exponering mot USA, Frankrike och Storbritannien med vikter om 42,9, 9,7 respektive 8,9 procent.

DWS Invest SDG Global Equities LC, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,29
Fond i år, förändring i procent 13,57

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -