BRAVIDA
BYGG- OCH INSTALLATIONSMARKNADEN HAR BOTTNAT - VD (Direkt)

2024-09-19 07:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den generella installationsmarknaden har bottnat men förväntas inte förbättras förrän en bit in på 2025.

Det säger Bravidas vd Mattias Johansson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Bolaget ser dock god efterfrågan på installationsprojekt inom infrastruktur, hälso- och social vård, industri, datacenter och elektrifiering.

"Geografiskt ser vi en fortsatt stabil efterfrågan i Stockholm och i Norra Sverige, Danmark och Norge. I södra Sverige är marknaden betydligt svagare i avsaknad av projekt inom infrastruktur, industri och elektrifiering", uppger Bravida-chefen.

Det som man historiskt sett har kallat för den normala byggmarknaden, eller installationsmarknaden, är tuff nästan överallt just nu, enligt Mattias Johansson.

"Sedan finns det vissa ställen där man gör andra typer av investeringar som inte har funnits historiskt sett, inom områden såsom de industriella satsningarna i norra Sverige, infrastruktur i Stockholm, en del kring läkemedelsjätten Novo Nordisk i Danmark och rätt mycket sjukhusutbyggnader i Norge. Jag tror att det snarare är så man ska tänka kring marknaden – den är inte i grunden bättre på de här geografiska platserna. Det är egentligen andra typer av investeringar som sker där", resonerar Bravida-chefen.

"Mycket i framför allt Sverige är styrt av var man har tillgång till energi och elektricitet. Där det finns tillgång till sådant kommer investeringarna och det är det som vi sliter med i södra Sverige som land - finns inte kraften så kommer inte investeringarna."

Vindkraftssatsningen "Kriegers flak" läggs i malpåse, enligt besked från Vattenfall i spåren av att regeringen inte vill bekosta elanslutningarna till den tänkta havsvindparken. Riskerar det att medföra utmaningar på er installationsmarknad?

"Vi jobbar ju inte med vindkraften i sig, men det är klart att det är en möjliggörare för andra saker när elen kommer in till land. Att det inte ser ut att bli av påverkar oss inte jättemycket på kort sikt, men långsiktigt tror jag det vore bra för den regionen om det skulle ske."

Volvo Cars har senarelagt mål för när elektrifieringen ska vara genomförd i spåren av att det har sålts färre elbilar än väntat världen över. Liknande signaler och besked kommer från andra fordonstillverkare. Påverkar det era installationsjobb för exempelvis elbilsladdare?

"Det är klart att privatpersoner som inte köper den där elbilen i dag nog inte heller sätter en laddare på sitt hus eller där man bor, men det sker fortfarande en utbyggnad av infrastrukturen på en lite högre nivå. Det är ganska stora satsningar på snabbladdare ut med vägarna upplever jag. I alla fall i södra Sverige blir det bara fler och fler laddställen. Det är ingen kris kring det, utan det är nog en trend som kommer att fortgå. Man kommer över tid att installera fler elbilsladdare och montera mer solpaneler", svarar Bravida-chefen.

"Det är därför det är så bra att ha många kunder i olika segment och att ha olika teknikspecialiteter. Det går ju inte ned överallt samtidigt. Som ett stort bolag med både bred kompetens och spetskompetens lider vi mindre än många andra, gissar jag."

Gör ni några jobb för den pressade batteritillverkaren Northvolt?

"Ja, men det är inte så mycket nu. Vi var ju en av de första som hjälpte till. Vi har några mindre projekt just nu som vi är med på, men i förhållande till både oss och Northvolt är det knappt någonting. Vi gör en del service och underhåll."

Hur länge tror du att boomen kring datacenter kan hålla i sig?

"Jag tror att samhället kommer att fortsätta digitaliseras och att man kommer att behöva fler datacenter framöver, men datacenter är ju inte räddningen för vår bransch. Det är en väldigt stokastisk investering (antingen eller, reds anm). Det är ju inget jämnt tillflöde såsom byggmarknaden eller installationsmarknaden normalt fungerar där man hela tiden har ett visst antal nybyggnationer eller ombyggnader. Datacenter är mer stora, tillfälliga investeringar. Men den trenden tror jag kommer att fortsätta under ganska lång tid framöver."

Ni är långsiktigt optimistiska på det området?

"Ja, absolut."

Ni förutspår att installationsmarknaden inte väntas förbättras förrän en bit in på 2025. Vad krävs för att det ska bli en sådan förbättring? Räntesänkningar?

"Det är inte frågan om det kommer vända, utan när. Faktumet att räntorna har toppat och är på väg ned över tid gör att vi ser i marknaden att fler och fler kunder börjar förbereda sig för framtida investeringar. Det är inte så att kalkylen ännu håller, men man börjar fundera och man är beredd att starta när väl kalkylen och affärerna går ihop", säger Mattias Johansson.

"De större byggbolagen har ju också en orderstock som är ganska bra, men det mesta ligger inom infrastruktur och anläggning. Även de säger att det behövs en lägre ränta. Då blir det ju mer pengar över för konsumtion och billigare att bygga, så jag tror nog att räntan är det viktigaste."

På sistone har kronan stärkts en del. Hur påverkas ni av det?

"Lite grand. Det är klart att resultatet översätts från de andra länderna till svenska kronor också, men framför allt köper och säljer vi i svenska kronor. Den starka kronan gör ju inköpen billigare på marginalen. Det är bra för hela samhället och branschen, för rätt mycket av det material som installeras i bygg- och installationsbranschen är importerat. Det gör i alla fall att inflationen bromsas och att priserna inte ökar i samma omfattning som de har gjort hittills. Det är inte dåligt, men jag tror inte det är någon avgörande faktor för vår resultaträkning eller vinst per aktie."

Hur går förvärvsdiskussionerna nu? Är det fortsatt prioritet på serviceområdet som ni har sagt tidigare?

"Absolut. Vi har en stark balansräkning som vi tänker fortsätta utnyttja till att utveckla bolaget. Det finns många företag som är intresserade av att sälja. Dialogerna är sammantaget många och bra. Jag skulle säga att de är likadana som för två, tre, fyra år sedan. De multiplar vi betalar för förvärven är ungefär detsamma också", uppger Bravida-chefen.

Ni har en nettoskuldsättning i förhållande till ebitda-resultatet under er målgräns. Ni kan förvärva när ni vill?

"Absolut. Vi har ett mål på 2,5 gånger och vi ligger vid 1,1. Vi har även bra kassaflöde för tillfället. Vi har en väldigt bra balansräkning som vi tänker utnyttja på bästa möjliga sätt för att bli ett ännu bättre Bravida."

Drar ni några slutsatser kring er övergripande struktur om man tittar på geografier och fokusområden utifrån marknadsutveckling och annat?

"Det är klart att de satsningar vi fortsätter att driva nu är mer fokuserade på de områden där läget är mer positivt. Vissa geografier drar vi faktiskt ned i nu. Vi måste anpassa kostymen beroende på marknadsläget. Vi gör inga förvärv i södra Sverige just nu till exempel. Det är snarare så att vi får dra ned på vissa verksamheter och stänga vissa avdelningar. Fast det är sådant vi gör även i goda tider av olika lokala skäl", säger Bravida-chefen.

"Men vi tänker inte att vi ska gå utanför Norden just nu. Vi tycker att Norden är en marknad vi kan. Vi vet spelreglerna. Vi tycker att den marknaden fortfarande är tillräckligt fragmenterad för att vi ska kunna växa både organiskt och via förvärv. Vi känner oss nöjda med den strategi vi har i den geografi vi finns", tillägger han.

Er omsättningstillväxt och ebita-marginal ligger hittills i år under era finansiella mål. Är det svårt att nå målen i rådande marknad?

"Ja. Vi når inte våra finansiella marginalmål, men tillväxten har varit förvånansvärt stabil ändå. Vi växte ju organiskt så sent som i andra kvartalet. Nu har vi sagt att vi kommer ha press på växten kommande kvartal och sannolikt kommer ha negativ organisk tillväxt kommande kvartal, men det är ju inte konstigt i den marknad vi är. Jag tycker också att det är stabilt att kunna prestera så pass liten marginalförsämring", säger Bravida-chefen.

"Vi behöver ha en bättre marknad för att nå 7 procents ebita-marginal och komma tillbaka till tillväxtmålet, men vi behöver också förbättra en del interna processer, se över kostnadssidan och bli ännu bättre på att jobba mer proaktivt mot kunder och utveckla de segment som vi har allra bäst lönsamhet i", fortsätter Mattias Johansson.

Hur går ert eget arbete i Danmark? Ni har bytt ledning?

"Ja, vi har en ny chef för Danmark på plats. Danmark kommer efter den här turn-arounden som vi har beskrivit att bli en väldigt bra division. Marknaden missförstår ibland och tror att vi har problem i hela Danmark, men av åtta regioner har vi fem som är bra eller väldigt bra. Våra problem är isolerade till tre ställen och det håller vi på att lösa", säger Mattias Johansson.

"Vi har ju sagt att någon gång i fjärde kvartalet ska vi vara tillbaka till normala marginaler. Sedan tar vi ett avstamp därifrån inför 2025, som kommer att bli ett mycket bättre år än 2024. Vi har sagt att första till och med tredje kvartalet i Danmark i år kommer att ha låga marginaler. Det kommer att vara vinstsiffror, tror jag, men inte mycket mer."

Under det gångna kvartalet hade Bravida en kassagenerering, ett mått på hur stor andel av vinsten som omvandlas till kassaflöde, på 112 procent för koncernen.

Hur mycket av kassaflödesstyrkan beror på låg tillväxt snarare än egna prestationer?

"Tittar vi tillbaka sedan vi börsnoterades 2015 så vi har haft ett snitt på 100 procent kassagenerering varje år. Det har varierat beroende på när stora projekt och liknande ligger. Jag påstår att vi ständigt har ett bra kassaflöde. Det är faktiskt få affärsmodeller som kan presentera 100 procents kassagenerering i snitt", säger Mattias Johansson som tycker att framtiden ser ljus ut för bolaget.

Sedan årsskiftet har Bravida-aktien tappat 3 procent.


Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Bravida Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -