BÖRSEN
POSITIV ÖPPNING VÄNTAS EFTER FED, NOTE SÄNKER PROGNOS (Direkt)

2024-09-19 08:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna uppåt på torsdagen efter gårdagens dubbelsänkning från Fed.

Omkring klockan 8.20 var både tyska DAX-terminen och franska CAC40-terminen upp omkring 0,5 procent medan handeln hos IG Markets indikerade en öppning upp omkring 0,7 procent i Sverige.

USA-börserna handlades volatilt efter räntebeskedet och de breda indexen stängde något ner. Under natten har sentimentet sedan svängt tillbaka och i Asien steg japanska Nikkei 225 omkring 2,2 procent medan Hang Seng i Hongkong stärktes 2 procent. Även de amerikanska indexterminerna hade vänt upp.

Feds sänkning med 50 punkter tar styrränteintervallet till 4,75-5,00 procent. Sänkningens storlek kom som en överraskning för många, då majoriteten av ekonomer prisat in en mindre sänkning till 5,00-5,25 procent.

Trots en avtagande jobbtillväxt och en ökning i arbetslösheten, sade Fed att den ekonomiska aktiviteten fortsätter växa i en stabil takt. Inflationen närmar sig samtidigt centralbankens mål på 2 procent.

Enligt de nya prognoserna från Fed förväntas styrräntan sänkas ytterligare med 50 punkter under 2024, vilket är en större sänkning än den tidigare prognosen.

På bolagsnyhetsfronten har kontraktstillverkaren Note sänkt sina helårsprognoser och släppt förväntade siffror för tredje och fjärde kvartalet, som en följd av ytterligare inbromsning i efterfrågan hos kunderna.

De lägre volymerna i år innebär också att Note skjuter på sitt långsiktiga mål, om att senast 2027 nå en försäljning om 7,5 miljarder kronor, ett år framåt till 2028.

Torsdagen innebär första handelsdagen efter att lock-up avtal gått ut för flera storägare i cybersäkerhetsbolaget Yubico. Bland dem finns grundaren Stina Ehrensvärd, som äger 10,8 procent av aktierna, vd Mattias Danielsson, med 0,9 procent av aktierna, samt största ägaren Bure, med 17,5 procent av aktierna.

DNB skrev i ett kundbrev att de inte spår några försäljningar.

"När den tidigare lock-up-perioden löpte ut den 18 mars föll aktien med 15 procent på grund av oro över en potentiell aktieplacing (som dock aldrig inträffade). Vi ser en begränsad risk för ett överhäng av aktier och förväntar oss inte någon placing denna gång heller", skrev DNB.

Indutrade är förhoppningsfullt inför rapporten för det tredje kvartalet. Samtidigt spår förvärvskoncernens vd Bo Annvik att verkstadssektorn haft det tuffare än väntat.

"Vi har ganska bra känselspröt", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Hittills under det tredje kvartalet har det enligt Bo Annvik sett bra ut för Indutrade, som består av över 200 bolag i över 30 länder.

På rekommendationsfronten har DNB Markets sänkt sin rekommendation för Volvo till behåll från köp och sänkt riktkursen till 285 från 320 kronor.

DNB har också sänkt riktkursen för Atlas Copco till 195 från 200 kronor med upprepad behållrekommendation och för Bilia till 150 från 160 kronor med upprepad köprekommendation.

Vidare har Pareto höjt sin rekommendation för Sagax till köp från behåll och höjt riktkursen till 300 kronor från 290 kronor.


Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Volvo B - I dag

{point.key}

Sagax D - I dag

{point.key}

Yubico - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Bilia A - I dag

{point.key}

Bure Equity - I dag

{point.key}

NOTE - I dag

{point.key}

Sagax D - I dag

{point.key}

Sagax D - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -