BÖRSEN
FEDS JUMBOSÄNKNING LYFTER HUMÖRET, OMXS30 +1,8% (Direkt)

2024-09-19 12:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades på ett stadigt plus vid lunchtid på torsdagen, en uppgång som hade en jumbosänkning av amerikansk styrränta i ryggen. Saab fanns bland vinnarna efter att regeringen berett väg för en Jas-affär i Thailand.

Strax innan klockan 12 hade OMXS30 stigit 1,8 procent till 2.591. Aktier för 6,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var det också munter stämning och tyska DAX-index steg 1,4 procent medan franska CAC40 klättrade 1,9 procent.

Räntekänsliga fastighetsbolaget SBB tog täten i ett storbolagsindex där samtliga aktier klättrade förutom börsens två teleoperatörer Tele2 och Telia, som handlades vid nollstrecket.

SBB var upp med 7 procent och försvarsbolaget Saab var tvåa med en uppgång på 4 procent, efter att det av regeringens budgetproposition för 2025 bemyndigas ingående av avtal med Thailand om försäljning av upp till tolv Jas 39 E/F samt därtill hörande luftförsvarssystem.

Det framkom i augusti att Thailands flygvapen förordat Saabs stridsflygplan i den upphandling där amerikanska plan av typen F-16 har varit det konkurrerande alternativet.

I breda index var kontraktstillverkaren Note slagpåse i botten, med en kursnedgång på 14 procent. Note har sänkt sina helårsprognoser och släppt förväntade siffror för tredje och fjärde kvartalet, som en följd av ytterligare inbromsning i efterfrågan hos kunderna.

De lägre volymerna i år innebär också att Note skjuter på sitt långsiktiga mål, om att senast 2027 nå en försäljning om 7,5 miljarder kronor, ett år framåt till 2028.

I sektorn sjönk också kontraktstillverkaren Hanza med 5 procent.

Av analytikerpåverkade rörelser noterades Mips backa 5 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till behåll från köp och samtidigt höjt riktkursen med en tia till 580 kronor. Carnegie säger sig vara fortsatt positiva till aktien på sikt, men anser att återhämtningen gått lite väl fort på sistone.

Kronan har stärkts med ungefär 1 procent till 10:12 mot dollarn efter Fed-beskedet, som fått dollarn på fall. Detta har också påverkat råvarumarknaden, där Nordsjöoljan Brent klättrade med 2 procent och även basmetallernas priser steg. Det kunde noteras att gruvbolagen Boliden och Lundin Mining båda steg med 3-4 procent vardera.

Vad avser onsdagskvällens räntesänkning från Fed, som tar styrränteintervallet till 4,75-5,00 procent, var alltså storleken om 50 punkter det som uppmärksammades.

Trots en avtagande jobbtillväxt och en ökning i arbetslösheten, sade Fed att den ekonomiska aktiviteten fortsätter växa i en stabil takt. Inflationen närmar sig samtidigt centralbankens mål på 2 procent.

Enligt de nya prognoserna från Fed förväntas styrräntan sänkas ytterligare med 50 punkter under 2024, vilket är en större sänkning än den tidigare prognosen.


Graf: OMXS30 torsdagen den 19 september

Källa: Infront


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

SAAB B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

HANZA - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Mips - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

NOTE - I dag

{point.key}

Lundin Mining Corporation - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -