BÖRSEN
BRETT UPP EFTER FEDS DUBBELSÄNKNING, OMXS30 +1,1% (Direkt)

2024-09-19 09:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagen med uppgångar efter amerikanska räntebeskedet på onsdagskvällen. Samtidigt föll Note tungt efter att ha sänkt sina helårsprognoser.

Omkring klockan 9.20 hade OMXS30 stigit 1,1 procent till 2.573. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var det också mest upp och tyska DAX-index steg 0,8 procent medan franska CAC40 var upp över 1 procent.

Feds sänkning med 50 punkter tar styrränteintervallet till 4,75-5,00 procent. Sänkningens storlek kom som en överraskning för många, då majoriteten av ekonomer prisat in en mindre sänkning till 5,00-5,25 procent.

Trots en avtagande jobbtillväxt och en ökning i arbetslösheten, sade Fed att den ekonomiska aktiviteten fortsätter växa i en stabil takt. Inflationen närmar sig samtidigt centralbankens mål på 2 procent.

Enligt de nya prognoserna från Fed förväntas styrräntan sänkas ytterligare med 50 punkter under 2024, vilket är en större sänkning än den tidigare prognosen.

Nästan alla aktier i storbolagsindexet handlades på plus under morgonen. Starkast gick SBB och Saab med uppgångar om 3,1 respektive 2,8 procent.

Telia och Tele2 var ensamma under nollstrecket med nedgångar om 0,3 procent.

Kontraktstillverkaren Note har sänkt sina helårsprognoser och släppt förväntade siffror för tredje och fjärde kvartalet, som en följd av ytterligare inbromsning i efterfrågan hos kunderna.

De lägre volymerna i år innebär också att Note skjuter på sitt långsiktiga mål, om att senast 2027 nå en försäljning om 7,5 miljarder kronor, ett år framåt till 2028.

Aktien tappade närmare 11 procent.

Indutrade är förhoppningsfullt inför rapporten för det tredje kvartalet. Samtidigt spår förvärvskoncernens vd Bo Annvik att verkstadssektorn får det tuffare framöver.

"Vi har ganska bra känselspröt", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Hittills under det tredje kvartalet har det enligt Bo Annvik sett bra ut för Indutrade, som består av över 200 bolag i över 30 länder. Aktien steg 0,5 procent.

På rekommendationsfronten har DNB Markets sänkt sin rekommendation för Volvo till behåll från köp och sänkt riktkursen till 285 från 320 kronor. Lägre volymer och ytterligare normalisering på pris/mix-sidan under 2025 är de huvudsakliga orosmomenten kring Volvo, skrev banken. Aktien drogs dock med i det allmänt positiva sentimentet och steg 0,8 procent.

Mips backade 4,6 procent i den inledande handeln. Carnegie har sänkt sin rekommendation till behåll från köp och samtidigt höjt riktkursen med en tia till 580 kronor. Carnegie säger sig vara fortsatt positiva till aktien på sikt men anser att återhämtningen gått lite väl fort på sistone.

Sobi gick också mot strömmen med en måttlig nedgång om 0,2 procent efter att Kepler Cheuvreux sänkt sin rekommendation till behåll från köp.


Graf: OMXS30 torsdagen den 19 september

Källa: Infront


Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Tele2 B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Mips - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Swedish Orphan Biovitrum - I dag

{point.key}

Indutrade - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -