Concentric
Concentric vinstvarnar för tredje kvartalet, vidtar åtgärdsplan (Finwire)

2024-09-18 11:36

Verkstadsbolaget Concentric vinstvarnar för tredje kvartalet 2024 och vidtar en åtgärdsplan. Det framgår av ett pressmeddelande.

Utmanande marknadsförhållanden, främst i form av avmattade slutmarknader, förväntas påverka det finansiella utfallet för Concentric negativt under det tredje kvartalet.

Svag efterfrågan på bolagets slutmarknader inom sektorerna för jordbruk, bygg, lastbilar och industri har inneburit en negativ utveckling för Concentrics basaffär. Avmattningen på bolagets slutmarknader består huvudsakligen i minskade ordervolymer hos nyckelkunder, som i sin tur fått en negativ inverkan på Concentrics försäljning i det tredje kvartalet.

Därtill har det även skett en avmattning avseende bolagets verksamhet inom elektrifiering. Concentric förväntar sig att denna nivå av efterfrågan från sina kunder kommer att stabiliseras på dessa lägre nivåer under fjärde kvartalet i år och in i 2025.

I tredje kvartalet förväntas försäljningen uppgå till 780-820 miljoner kronor, underliggande rörelseresultatet uppgå till 55-75 miljoner kronor samt underliggande vinstmarginalen uppgå till 7-9 procent.

Concentric har antagit en åtgärdsplan, som innefattar ett initiativ för omstrukturering av kapacitetskostnader. Denna omstrukturering omfattar totalt 65 anställda och förväntas leda till en besparing om 56 miljoner kronor på årsbasis.

En engångsavsättning om 20 miljoner kronor för omstruktureringar kommer också att göras under tredje kvartalet 2024. Därtill vidtas prissättningsåtgärder för att åstadkomma bättre återhämtningsmarginaler. Dessa åtgärder förväntas ha en positiv påverkan på den underliggande vinstmarginalen om 1-2 procent i fjärde kvartalet 2024.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Concentric - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -