SKF
INLEDER SEPARATION AV FORDONSVERKSAMHET (NY2) (Direkt)

2024-09-17 12:24

(Tillägg: på flera ställen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kullagerföretaget SKF har beslutat att inleda en separation av bolagets fordonsverksamhet med målsättningen att notera den separat på Nasdaq Stockholm genom en utdelning till sina aktieägare. Avsikten är att notera fordonsverksamheten på Nasdaq Stockholm under första halvåret 2026.

Det framgår av ett pressmeddelande som fick aktien att stiga med 7 procent vid lunchtid på tisdagen.

"Eftersom affärssegmenten industri och fordon har olika affärsdynamik, slutanvändarmarknader och drivkrafter för framgång, kommer en separation bidra till ett tydligare fokus och möjligheter att öka kundvärdet, påskynda tillväxten, samt förbättra effektiviteten och konkurrenskraften", skriver SKF.

En separation skulle möjliggöra för fordonsverksamheten att fatta oberoende affärsbeslut och investeringar och därmed öka möjligheterna att snabbare anpassa sig till de föränderliga globala fordonsmarknaderna, uppger kullagerföretaget.

"En mer skräddarsydd och effektiv affärsmodell för fordonsverksamheten kommer att stärka dess konkurrensfördel ytterligare och skapa fler möjligheter till lönsam tillväxt, samtidigt som det ökar takten på arbetet med att stärka lönsamheten", heter det.

Ett SKF mer fokuserat på industrin kommer samtidigt att vara ännu bättre rustat att utveckla och genomföra sin strategi och fördela resurser, är budskapet.

"Genom att i högre grad anpassa verksamheten efter sina industriella kunders behov främjas snabbare tillväxt, ökad effektivitet, högre anpassningsförmåga och förbättrade upplevelser för slutanvändarna", argumenterar SKF-ledningen.

Nettoomsättningen för fordonssegmentet under helåret 2023 uppgick till 30 miljarder kronor med en justerad rörelsemarginal på 5,6 procent. Motsvarande siffror för industrisegmentet var 73 miljarder kronor respektive 15,4 procent.

"När vi lanserade vår nya strategi i februari 2022 uttryckte vi en vilja att skapa en mer självständig fordonsverksamhet för att öka vår strategiska flexibilitet. Jag sa också att vi behöver fatta djärva beslut för att frigöra ytterligare långsiktiga möjligheter till lönsam tillväxt. Att initiera en separation av fordonsverksamheten är ett sådant beslut", säger vd Rickard Gustafson i en kommentar.

SKF:s styrelseordförande Hans Stråberg uppger sig tro att långsiktigt värde kan skapas genom att dela upp koncernen i två separata företag, och att det kommer att gynna kunder, anställda och aktieägare.

Kullagerföretagets största aktieägare FAM meddelar i ett separat pressmeddelande att de stödjer beslutet.

"Uppdelningen kommer att ge bättre möjligheter för de två fokuserade företagen att fortsätta skapa lönsam tillväxt och långsiktigt värde. Efter att uppdelningen är slutförd, vilket förväntas ske under första halvåret 2026, kommer båda företagen att vara strategiska innehav för FAM," kommenterade FAM:s vd Håkan Buskhe i pressmeddelandet.

SKF kommer att hålla en webcast för media och investerare klockan 15.30 på tisdagseftermiddagen.

Vid 12.20-tiden var SKF-aktien upp 7 procent till 200 kronor.


Graf: SKF-aktien tisdagen den 17 september

Källa: Infront


Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

SKF B - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -