RÄNTOR/VALUTOR
USA-DATA BEHÅLLER OSÄKERHETEN INFÖR FED-BESKED (Direkt)

2024-09-17 16:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna i såväl USA som Europa vände upp under eftermiddagen efter en del relativt starka USA-data, medan dollarn stärktes något. Netto är ändå rörelserna små med avvaktan inför Fed-beskedet på onsdagen.

Tyska ZEW-index, som speglar investerarnas förtroende, sjönk till 3,6 i september från 19,2 i augusti, den lägsta nivån sedan november 2023 och under väntade 17,1. Nulägesindex sjönk till -84,5 från -77,3.

"Förhoppningarna om en snabb förbättring i det ekonomiska läget försvinner tydligt", sade ZEW-chefen Achim Wambach.

Robin Winkler, chefekonom för Tyskland på Deutsche Bank, sade att enkäten ger en allt mörkare bild av den tyska konjunkturen.

"Bedömningen av den nuvarande situationen är numera nästan lika dålig som i början av pandemin våren 2020. Konjunkturförväntningarna är något mer robusta, men optimismen från våren har försvunnit. En dyster höst håller på att forma sig", skrev han.

ECB väntas avvakta vid oktobermötet men en sänkning igen i december är aktuell. Fokus ligger i stället närmast på Federal Reserve, som antas inleda sänkningscykeln på onsdagen.

Frågan är dock med hur mycket, förväntningarna om en sänkning med 50 punkter har krupit upp och nu ses en sannolikhet på cirka 65 procent.

Nick Timiraos, Fed-bevakare på Wall Street Journal, noterade att Fed-chefen Jerome Powell står inför en svår avvägning.

"Nyckelfrågan för dem vid detta möte är deras känsla av riskbalans. Om de är mer oroade nu om tillväxten och sysselsättningen än inflationen, så kanske de vill försäkra sig lite mer" med en sänkning med 50 punkter, sade Williams English, tidigare Fed-rådgivare, till tidningen.

Ett argument för 25 punkter är att inflationen kanske inte riktigt är säkrad, medan ett argument för 50 är den mer tydliga nedåttrenden på arbetsmarknaden. Hursomhelst står det och väger och det återspeglar en genuin osäkerhet om det rätta valet.

"Det är inte så att halva kommittén vill ha 50 och andra halvan 25, och att de skriker på varandra. Du har en grupp människor som verkligen är osäkra på vad som är rätt beslut här. I slutändan kan Powell troligen bygga en rimlig konsensus kring båda alternativen", sade han.

En enkät från CNBC visade att 84 procent av de svarande ser en räntesänkning med 25 punkter, medan 16 procent ser 50 punkter. För slutet på nästa år ses en ränta på 3,7 procent, mot marknadens prissättning på 2,8 procent.

En skillnad kan vara synen på allvaret i inbromsningen, då 74 procent anser att septembersänkningen kommer i tid för att kunna undvika en hårdlandning.

"Även om det finns ekonomiska risker på horisonten så kommer Fed-sänkningarna att ligga mycket närmare en korrektion mitt i cykeln, som 1995, 1997 eller 2019, snarare än slutet på en cyklisk recessionstrend", skrev Guy LeBas på Janney Montgomery Scott i en kommentar.

USA-data på tisdagen dämpade på marginalen förväntningarna om en 50-punkterssänkning. Detaljhandeln ökade 0,1 procent under augusti, mot väntade -0,2 procent, medan industriproduktionen steg 0,8 procent samma månad, här väntades +0,2 procent.

De ökade förväntningarna på Fed har också skapat ökade förväntningar på Bank of England, och marknaden ser en stigande möjlighet att de ska sänka redan på torsdagen, även om oförändrat fortsatt är huvudscenariot. Pundet tappade netto lite mot dollarn, till 1:32-nivån på tisdagen.

"Även om det inte är en del av bankens mandat, om inte BOE följer efter (andra centralbanker) med räntesänkningar så kan det skapa en ovälkommen appreciering i pundet", sade Ross Yarrow på Baird till Financial Times.

Kanadadollarn tappade till 1:36 mot USA-dollarn efter augusti-KPI. Där sjönk inflationstakten till 2,0 procent från 2,5 procent, medan "trimmed mean"-måttet sjönk till 2,4 från 2,7 procent, väntat var 2,6 procent.

Bank of Canada har sänkt tre möten i rad och BOC-chefen Tiff Macklem har öppnat för större räntesänkningar framöver om tillväxten skulle bli en besvikelse.


Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -