RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR NED, LITE STARKARE KRONA (Direkt)

2024-09-17 10:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker under tisdagsförmiddagen, med tyska räntor 2-4 punkter ned. Även USA-räntorna handlas lägre, med tvååringen på 3,55 procent. Dollarn visar relativt små förändringar, med dollarindex på 100,64. Den svenska kronan stärks 2-3 öre.

Under förmiddagen kommer tyska ZEW-index, som väntas sjunka något. Det kan addera till synen på en svagare konjunktur, men allmänt väntas ECB inte sänka igen förrän i december.

Fokus ligger i stället närmast på Federal Reserve, som antas inleda sänkningscykeln på onsdagen. Frågan är dock med hur mycket, förväntningarna om en sänkning med 50 punkter har krupit upp och nu ses en sannolikhet på närmare 70 procent.

De sista kommenterarna från Fed-ledamöterna före den tysta perioden gav ingen tydlig ledning om storleken, samtidigt som avsaknaden av "styrande läckor" när förväntningarna kryper uppåt inför mötet i sig skulle kunna tolkas som ett ok för 50.

Ipek Ozkardeskaya på Swissquote Bank skriver att ingen vet vad Fed kommer att göra nu. Själv anser hon att 25 punkter skulle vara det bästa alternativet på grund av att de ekonomiska utfallen inte är så alarmerande just nu. Det är bättre att börja långsamt och öka takten om det behövs.

"Men jag blir också alltmer förvirrad och tror att besvikelsen skulle vara så stor att Fed kanske – bara kanske – inte vågar ge marknaden bara en sänkning på 25 punkter. Vi börjar också höra att vissa demokrater eldar på och efterfrågar en sänkning på 75 punkter. Så det är i denna atmosfär av hög förvirring som Fed idag inleder sitt tvådagarsmöte", skriver hon.

Nick Timiraos, Fed-bevakare på Wall Street Journal, noterar också att Fed-chefen står inför en svår avvägning.

"Nyckelfrågan för dem vid detta möte är deras känsla av riskbalans. Om de är mer oroade nu om tillväxten och sysselsättningen än inflationen, så kanske de vill försäkra sig lite mer" med en sänkning med 50 punkter, sade Williams English, tidigare Fed-rådgivare, till tidningen.

Ett argument för 25 punkter är att inflationen kanske inte riktigt är säkrad, medan ett argument för 50 är den mer tydliga nedåttrenden på arbetsmarknaden.

Hursomhelst står det och väger och det återspeglar en genuin osäkerhet om det rätta valet.

"Det är inte så att halva kommittén vill ha 50 och andra halvan 25, och att de skriker på varandra. Du har en grupp människor som verkligen är osäkra på vad som är rätt beslut här. I slutändan kan Powell troligen bygga en rimlig konsensus kring båda alternativen", sade han.

Senare under tisdagen kommer intressanta USA-data i form av detaljhandel och industriproduktion i augusti. Den förra väntas stiga 0,2 procent under månaden, efter +1,0 procent föregående månad.

Efter utfallen kommer en uppdatering av Atlanta Feds "GDP Now"-tracker, som för närvarande pekar mot en tillväxt på 2,5 procent (annualiserat) under tredje kvartalet.

Pundet har stärkts lite mot dollarn under veckan, till 1:3210 på tisdagen. På onsdagen kommer KPI-utfall och på torsdagen räntebesked från Bank of England, som väntas avvakta med fler räntesänkningar efter den första i augusti.

Yenen stärktes på måndagen ned till 139:57 som starkast mot dollarn, men har därefter tappat lite till 140:45.

Ledamöterna i Bank of Japan kommer säkerligen följa Fed-beskedet noga, inför deras eget möte på fredagen.

En Bloomberg-enkät visar att samtliga av de tillfrågade ekonomerna tror att BOJ lämnar räntan oförändrad denna vecka, och en klar majoritet tror att de höjer först i december.

Efter att räntehöjningen i juli ansågs ha kommit lite väl oannonserad står kommunikationen nu i fokus. Om BOJ-chefen Kazuo Ueda skulle vilja gå vidare med en höjning i närtid kan det vara värt börja bädda för det redan nu.

"Detta är en viktig möjlighet för att veta var BOJ står om policyn. Om de ser en chans för en oktoberhöjning så kommer Ueda troligen att skicka någon form av signal om det", sade Taro Kimura på Bloomberg Economics.


            tisdag kl 10.20 (måndag kl 16.15)
           ===================================
USD/SEK    10:1610  (10:1918)  EUR/USD    1:1131  (1:1125)
EUR/SEK    11:3072  (11:3386)  USD/JPY    140:66  (140:54)
Ty obl 2      2,19     (2,21)  Ty obl 10    2,12    (2,15)
US obl 2      3,56     (3,58)  US obl 10    3,62    (3,66)
Sv obl 2      1,71     (1,72)  Sv obl 10    1,91    (1,92)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -