ODIN Small Cap C SEK
Odin Small Cap minskade 1,24 procent i augusti – tagit in Inwido i portföljen (Finwire)

2024-09-17 13:22

Fonden Odin Small Cap minskade 1,24 procent i augusti, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,65 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 14,36 procent och är därmed sämre än index som har ökat 14,66 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Jonathan Schönbäck, Carolina Ahnemark och Hans Christian Bratterud.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den svenska börsen påverkades av marknadsrörelser kopplade till räntehöjningen i Japan i början av augusti, men sedan återhämtade sig under resterande del av månaden.

Under månaden har fonden minskat sina innehav i Avanza och Nordnet, medan innehaven i BTS och Fortnox utökades.

"Avanza och Nordnet är betydande innehav så det handlar mer om riskhantering medan i BTS och Fortnox ser vi långsikt intressanta värden när marknaden fokuserar på kortsiktiga händelser", skriver förvaltarna.

Dessutom har de sista aktierna i Hemnet sålts under månaden för att istället plocka in Inwido som nytt innehav i fonden. Förvaltarna skriver att Inwido kommer balansera portföljen framöver.

"Med en relativt ny vd vid rodret tillsammans med den extremt erfarna och kunniga CFO:n och övriga anställda så tror vi att de kommer fortsätta att utvecklas väl när marknaden vänder upp drivet delvis av ökade regulatoriska krav och kundefterfrågan på grund av energieffektivisering."

Gällande fondens utveckling bidrog Engcon och Mips positivt till fondens utveckling i augusti, medan BTS och Medcap tyngde.

"Engcon gynnas av förbättrade framtidsutsikter inom underliggande segment och i Mips kommer fler och fler indikationer på att lagernivåerna hos kunderna kommit ner avsevärt. BTS rapport var lite sämre än förväntat medan Medcap fortsatte att modereras efter en kraftig uppgång hittills i år."

Avslutningsvis skriver förvaltarna att rapportsäsongen i stort sett är över och att det kan konstateras att bolagen överlag ställer sig positivt till framtiden.

"Försäljningen och kassaflödena är lite starkare än förväntat medan marginaler och revideringar varit som förväntat. Således upprepar sig mönstret från Q1:s rapportsäsong än så länge."

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Wihlborgs, Vaisala och Catena med exponeringar om 5,49, 5,29 respektive 4,99 procent.

Odin Small Cap, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,24
Index MM, förändring i procent 0,65
Fond i år, förändring i procent 14,36
Index i år, förändring i procent 14,66

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

ODIN Small Cap C SEK - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -